Politiker i debatt om BUP-krisen – så ska köerna kortas. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Politiker i debatt om BUP-krisen – så ska köerna kortas

Uppdaterad
Publicerad

SVT Uppsala har under veckan granskat barn- och ungdomspsykiatrins långa vårdköer och verksamhetens ekonomi. I dag möttes socialdemokraten och oppositionsrådet Vivianne Macdisi och regionrådet Björn-Owe Björk, kristdemokraterna, i en debatt i Regionhuset.

SVT Uppsala ställde tre viktiga frågor till politikerna:

Statsbidrag

För att minska köerna till barn- och ungdomspsykiatrin fick Region Uppsala i somras nästan 14 miljoner i extra i bidrag från staten. Men SVT:s granskning visar att delar av pengarna används till att finansiera det jobb som BUP redan gör och har pengar för.

BUP-krisen

Hur ska stadsbidragen användas?

Privat vård

BUP har haft svårt att korta vårdköerna. Nu tar man hjälp av privata psykoterapeuter – i en politisk satsning under hösten.

Ska privat vård korta köerna?

Regeringen kan vilja se mer resultat bakom de extrapengar som BUP får för att korta köerna, tror Sveriges kommuner och landsting, SKL. Anledningen är att pengarna hittills inte lett till någon förbättring.

Ska staten styra mer?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet