Riksdagsledamoten Sanna Lennström (s) vill se tuffare tag mot mobiler i klassrummen. Det skriver hon i en motion till riksdagen.

Politiker: ”Tuffare tag mot mobiler i klassrummen”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om mobiler i skolan fortsätter. I en motion skriver riksdagsledamoten Sanne Lennström (S) att lärare och rektorers möjlighet att bestämma över mobilanvändandet under lektionstid ska bli tydligare och bredare.

I våras rapporterade SVT Nyheter Uppsala att kommunalrådet Caroline Hoffstedt (S) vill införa en ny lag som gör det lättare för rektorer och lärare att beslagta elevernas mobiler. Nu får hon alltså stöd av partikollegan Sanne Lennström, riksdagsledamot från Uppsala län.

– Detta är absolut viktigast för elever som har det tufft i skolan idag. Vi vet också att skolresultaten för barn som har det svårt i skolan är de som förbättrats mest när mobilanvändadet i skolan minskar, säger Sanne Lennström (S) i ett pressmeddelande.

#MOBILENISKOLAN

Läs mer: ”Tillåt lärare att beslagta mobiler”

I en motion till riksdagen skriver Sanne Lennström (S) och Pyry Niemi (S) bland annat att det finns många positiva effekter av mobilfria klassrumsmiljöer i Sverige och andra länder, och hänvisar till en studie från London School of Economics and Political Science.

– Vi vet att mobiltelefoner stör lärandet i skolan, det är ett problem. Här tycker jag vi behöver vara tydliga och ge Sveriges lärare och rektorer de verktyg som behövs för att hålla ordning. Föräldrar ska vara trygga med att deras barn får gå i en skola där de lär sig något nytt varje dag, säger Sanne Lennström.

Valsätraskolan i södra Uppsala testade i våras en mobilfrivecka med förhoppningen att det skulle leda till en mer kreativ och social samvaro bland eleverna. Under hösten fortsätter skolan på det spåret och inför mobilförbud på vissa platser under rasten.

Läs mer: ”Mobilfria zoner är fel väg att gå”

I dag har rektorer möjlighet att införa lokala ordningsregler för mobilen. Om läraren upplever att mobilen stör undervisningen kan hen, enligt lag, ta hand om mobilen. Nu menar Sanne Lennström att även lärare borde ha möjlighet att upprätta regler som omfattar en mobilfri lärozon.

Se mer: Eleverna säger nej till mobilfri skola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#MOBILENISKOLAN

Mer i ämnet