Hashtaggar som drabbats av spam är bl.a Enköping, Uppsala och Östhammar. Foto: Skärmdump

Porrspam fyller uppländska flöden på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Massor av bilder med lättklädda kvinnor har tagit över uppländska hashtags på Twitter.

Under några dagar så har naket material spridits på hashtags som #enköping, #östhammar och #uppsala på twitter. Ett fenomen som i sig inte är nytt, utan som har förekommit tidigare på flera andra städer och orters twitterflöden.

I Enköping så använder sig inte kommunen av den porrdrabbade taggen på Twitter eller i andra sociala medier. Därför tror kommunikationschefen att bilderna som nu fyller hashtagen #enköping, inte är skadligt för kommunens rykte.

”Vi borde kanske ha bättre koll”

– De som använder Twitter är en rektor och en lärare och de använder sig av hashtaggen #enkoping. Jag tror att folk förstår att det här är ett spam, att man är införstådd med det, säger presskommunikatör Cecilia Toresäter.

Och om man inte är det?

Det här är ju inget man kan göra något åt, vem som helst kan ju skriva en hashtag. De har ju inte hackat något konto. Det vi kan göra är att lägga ut på vår hemsida att det hänt och informera internt. Men vi borde kanske ha bättre koll.

Turistsidan Destination Uppsala använder sig inte heller av #uppsala som hashtag i sociala medier-sammanhang, utan har en egen som man uppmuntrar turisterna att använda. Men för att vara på säkra sidan så bad VD:n Tina Mykkänen att kolla med deras IT-avdelning.

– Jag har pratat med vår IT-kille, de har inte fått uppmärksamhet eller information om att vår hashtag skulle vara drabbad. Men vi tog ett aktivt beslut att inte använda hashtagen #uppsala, eftersom de flesta stora städer blir drabbade av sånt här.

Svårt att komma åt

På MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps IT-avdelning, så säger man att det är inte själva hashtagen i sig som är infekterad, utan hemsidan som länken på bilderna leder till.

– Vi rekommenderar därför att man inte ska besöka den sidan. Men har man endast läst en tweet är man inte utsatt för något IT-angrepp, säger Erik Carnebrink.

Kan man skydda sig på något sätt?

– Det är svårt att svara på hur man kan skydda sig från att bli drabbad, då det rent tekniskt inte är någon skillnad på dessa tweets och andra. Det man kan göra är att rapportera kontona till Twitter och låta dem ta beslut om de ska blockeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.