Foto: SVT

Positiv effekt av kall sommar – ingen drunkning

Uppdaterad
Publicerad

Förra året omkom 92 personer i drunkningsolyckor i Sverige, vilket är den lägsta siffran på åtta år. Ingen person omkom i Uppsala län. Det visar färska siffror från Svenska Livräddningssällskapet.

Utvecklingen går åt rätt håll gällande antalet drunkningsolyckor. 92 personer omkom i drunkningsolyckor förra året, men siffran är den lägsta på länge. Det visar en sammanställning av Svenska Livräddningssällskapet.

– Den främsta anledningen är att sommaren var kall. Det ger utslag i statistiken, det har vi sett tidigare, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningsällskapet.

Information och insatser

Men Svenska Livräddningssällskapet menar även att siffrorna kan ses som ett trendbrott – trots vädret. Ökad samverkan mellan olika organisationer och förebyggande arbete mot drunkningar kan ha bidragit till förra årets lägre dödssiffror uppger organisationen.

– Vi ser tydlig effekt av de insatser som görs av oss och andra vattenorganisationer. Kommuner tar frågan på största allvar. Vi har fler bevakade stränder idag än vi hade för några år sedan.

Vidare berättar Karin Brand att information är och har varit central.

– Jag tror många idag vet vad man kan, men speciellt också vad man inte kan.

Ingen omkom i Uppsala län

I Uppsala län var det ingen person som omkom under 2017. Sett till utvecklingen under de senaste åren; räknat från 2007, är den siffran mycket positiv.

– Vi hävdar bestämt att under 100 olyckor per år [riksplan red. anm.] är en siffra som går att hålla i.

Enligt Svenska Livräddningsällskapet står vi dock inför en rad utmaningar framöver, för att kunna hålla i den positiva trenden.

– Utbyggnaden av badhus på 60-talet gav tydlig effekt när det kommer till simkunnighet. Men fler badhus behövs nu. Behovet är stort nu och fler badhus måste till för att mätta det.

Klassfråga

Simkunnighet är enligt sällskapet också en klassfråga.

– Man ser tydliga mönster i statistiken. Simlektioner utanför skoltid är dyrt, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningsällskapet.

Enligt Karin Brand är det fortfarande en viss grupp som sticker ut i statistiken – år efter år.

– Män över 45. Ofta är det alkohol inblandat.

Antalet omkomna:

  • 2007: 3
  • 2008: 3
  • 2009: 2
  • 2010: 1
  • 2011: 1
  • 2012: 0
  • 2013: 2
  • 2014: 3
  • 2015: 6
  • 2016: 5

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.