Postnord gillrade en fälla för att få fatt på pakettjuven. Foto: TT/Polisen

Postnord gillrade fälla – anställd misstänks ha stulit 30-tal paket

Uppdaterad
Publicerad
När Postnord i Uppsala fick in flera reklamationer från samma leveransrunda började säkerhetsavdelningen ana oråd – och gillrade en fälla. Nu åtalas en anställd misstänkt för att ha stulit paket innehållande totalt 31 mobiltelefoner.

Postnord inledde en internutredning efter att man fått in uppgifter om att paket kommit bort under transport, och alla knöts till samma transportväg. Då gillrade säkerhetsavdelningen en fälla för att få på fötterna innan man kontaktade polisen.

Postnord köpte mobiltelefoner, slog igång GPS-funktionen, och skickade dem sedan med fejkade namn. Därefter följde man efter den anställde på dennes runda. Vid ett utlämningsställe gjordes ett längre stopp där mannen ska ha gått bak i lastutrymmet och stuvat om bland paketburarna, innan ett av de riggade paketen lämnades på angiven plats.

Dock följde två paket med mannen in till terminalen igen. Väl där konfronterades han av säkerhetspersonalen och när han nekade ringde man till en av telefonerna, som lät från burarna han lastat ur.

”Postnord ser det som ett fullbordat brott i och med att han utan någon som helst anledning låtit bli att leverera mobiltelefonerna utan tagit med dessa tillbaka till terminalen”, står att läsa i utredningen.

Erkände senare

I senare förhör erkände mannen att han försökt stjäla de två telefonerna han inte lämnade till utlämingstället.

– Vi är alla människor och kan göra misstag. Jag påverkades av mörka och onda tankar då och försökte ta paketen men de finns ju kvar på terminalen, säger han i polisförhör.

Dock nekar han till att ha stulit de tidigare 29 försvunna telefonerna, totalt värda 300 000 kronor.

– Jag förstår men jag har inget med det att göra.

Mannen åtalas nu för grov stöld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer