Hör Jenny Kihlkrans berätta om dagarna på barnsjukhuset med RS-sjuka sonen Oscar. Foto: Hanna Schück/SVT

Pressat läge på sjukhuset när de RS-sjuka barnen blir fler

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn med RS-virus är fortsatt högt. På Akademiska sjukhuset är antalet akutvårdplatser fullbelagda med barn som behöver andningshjälp.

– Det är jätteläskigt när det handlar om att ens barn inte får luft, särskilt när det är så litet, säger Jenny Kihlkrans.

När Oscar var 16 dagar gammal fick han svårt att andas, och mamma Jenny Kihlkrans bestämde sig för att söka akutvård. Han konstaterades smittad av RS-viruset, och blev inlagd på barnsjukhusets intesivvårdsavdelning.

– Det är nog bra att ta råden på allvar ändå, säger Jenny Kihlkrans.

Ökat antal RS-platser

På grund av det höga trycket har vårdavdelningarna på Akademiska barnsjukhuset ökat antalet platser för RS-sjuka barn.

– Vi får hjälp från andra avdelningar med personal, så vi har möjlighet och kapacitet att öppna upp fler RS-rum just nu, säger Maria Lundgren, överläkare på barnakuten.

Hon betonar att inte alla barn som drabbas av viruset får en så allvarlig infektion att de behöver sjukhusvård, men uppmanar till att fortsatt skydda de minsta barnen.

– I värsta fall kan det bli så illa att de inte kan andas på egen hand, säger Maria Lundgren.

I klippet: Hör Jenny Kihlkrans berätta om dagarna på barnsjukhuset med RS-sjuka sonen Oscar.

RS-viruset: fakta och rekommendationer

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, smittar lätt och de flesta barn blir sjuka någon gång under sina första två år. Infektionen är vanligare under vinterhalvåret. Viruset sprids vid nära kontakt med infekterade personer, via droppar i nysningar och hostningar eller genom kontakt med smittade föremål. Infektionen ger ofta samma symptom som en vanlig förkylning.

Om du ska söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning beror bland annat på barnets ålder och hur sjukt barnet är. Ju yngre barnet är desto snabbare ska du söka vård. I övrigt är god handhygien ett bra sätt att undvika smitta, och för de sköraste spädbarnen finns förebyggande behandling.

Sedan 20 oktober har smittskyddsläkare i Uppsala skärpt rekommendationerna för barn under sex månader:

  • Håll barn under sex månader hemma så mycket som möjligt.
  • Låt även äldre syskon som går på förskola vara hemma, för att undvika smitta sina småsyskon.
  • Undvik sociala sammanhang där man träffar andra små barn, exempelvis öppna förskolan.

Det finns, till skillnad från under covid-19-pandemin, ingen rekommendation om att kontakta vården för att provta sig. De som kommer att provtas är de barn som är mycket svårt sjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.