Gabriel Vikholm var byggprojektledare för UKK, och har den senaste tiden haft samma roll i bygget av nya stadshuset i Uppsala. Foto: SVT/Julia Forslund/arkivbild

Projektledaren för UKK: ”Går inte att bygga bort alla risker”

Uppdaterad
Publicerad

Gabriel Vikholm, som var med när Uppsala konsert och kongress byggdes, säger att möjligheterna att bygga bort risker på UKK är begränsade. Istället rekommenderar han fler vakter och smarta kameror i samband med evenemang.

De tragiska dödsfallen i UKK på tisdagen har kastat ljus på byggnadens utformning och säkerhet. Bland annat har höjden på räckena på sjätte våningen varit föremål för diskussion, vilket även UNT rapporterat om.

Kritiken har handlar om att räckena inte är tillräckligt höga, men att höja dem skulle även det innebära en risk, enligt tidigare byggprojektledaren.

– Med högre räcken minskar motståndskraften. Om panik skulle utbryta och många trycker mot räcket, det är en risk att ta hänsyn till, säger Gabriel Vikholm som var inhyrd byggprojektledare när UKK byggdes.

Han menar att man tagit ställning till byggnadens risker i utredningar och analyser.

– Huset byggdes enligt alla konstens regler, och det var upp till verksamheten att sen göra en bedömning vid varje tillfälle.

Ska träffa företrädare för UKK

Gabriel Vikholm ska nu gå igenom UKK-byggnaden med ansvariga för verksamheten, och den effektivaste åtgärden enligt honom är att sätta in vaktpersonal och kameror för att identifiera riskbeteenden. Just kameraövervakning har varit aktuellt tidigare.

– Jag tror att UKK har ansökt minst tre gånger och fått avslag lika många gånger.

Om du skulle göra någon ändring i byggnaden för att förhindra fall, vad skulle du göra då?

– Nej, det går inte att med byggåtgärder förhindra den typen av tragiska händelser, som inträffade i tisdags.

  • 2005 – Första spadtaget för konserthuset i Uppsala tas tisdag den 5 april i kvarteret Gerd vid Vaksala torg.
  • 2006 – Den 21 mars byter bolaget namn till Uppsala Konsert & Kongress AB. Syftet är att tydliggöra de två verksamhetsgrenar som bolaget ska bedriva.
  • 2007 – Den 1 september invigs Uppsala konsert och kongress.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsfallen på UKK

Mer i ämnet