Med detaljerade bilder på foster vill organisationen Människorätt för ofödda skapa opinion mot fri abort. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Protesterar mot abort – med bilder på blodiga foster

Publicerad

Under måndagseftermiddagen kampanjar organisationen Människorätt för ofödda mot abort i Uppsala. Men ett abortförbud minskar inte antalet aborter, det gör dem bara osäkrare, menar docenten Margareta Larsson.

– Vi är på en liten turné i Sverige, berättar Anette Westöö från organisationen Människorätt för ofödda som står och håller i en tre meter lång banderoll med en bild på ett aborterat foster.

Genom att visa upp detaljerade bilder på aborterade foster vill de skapa opinion mot den fria aborten och på sikt minska antalet aborter i Sverige.

– Jag tror att många som gör abort inte har fått se vad en abort innebär. Men om man ska fatta ett sådant beslut så bör man ha samtliga fakta på bordet.

Lastbil kör runt i stan

Samtidigt som manifestationen pågår på Stora Torget åker en lastbil runt i stan med samma bilder och budskap upptryckt på sidan.

– Vi tror på människans värde från befruktningen och vill på det här sättet visa upp det ofödda barnets mänsklighet, säger Anette Westöö.

Det enda undantaget organisationen stödjer är när kvinnans liv är i fara.

– För då är det ju inte en regelrätt abort. En abort handlar om att avbryta en graviditet, men i de fallen kvinnans liv är hotat så skulle ju både hon och barnet dö utan ingreppet.

Förbud minskar inte antalet aborter

Margareta Larsson, som är docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universitet, menar dock att ett abortförbud inte är ett effektivt sätt att minska antalet aborter.

– Nej, det är ganska verkningslöst. Det enda som händer är att aborterna i stället utförs illegalt. Eftersom de aborterna ofta utförs senare i graviditeten och under sämre förhållanden ökar riskerna för att kvinnor skadas och dör. Ett abortförbud är alltså ingen garanti för färre aborter.

Vad tänker du om den här kampanjen?

– Jag tror att kvinnors rätt att besluta över sin egen kropp och sin reproduktion är så pass grundmurad i Sverige att en sådan här kampanj inte får så stor effekt. Men jag tycker att den är obehaglig och ovärdig. 

”Bättre att jobba förebyggande”

Vad är effektivt om man vill minska antalet aborter i samhället?

– Den enda framkomliga vägen är att man arbetar förebyggande, så att man får så få oönskade graviditeter som möjligt. Då gäller det att satsa på bra sexualundervisning, lättillgängliga och helst gratis preventivmedel, samt att jobba med värderingsfrågor, säger Margareta Larsson.

Hon poängterar även att det finns en annan sida av saken.

– Det är att det ska vara lättare att ha barn. Där handlar det om att se till att lagstiftning och skyddsnät för den som blir gravid är så pass bra att även den som inte tjänar så mycket eller är ensamstående kan fullfölja en graviditet. Där finns det en del att göra i Sverige. En grupp som har det rätt tufft är exempelvis studenter som har barn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer