Råd och rön backar efter felpublicering

Uppdaterad
Publicerad

Nu kryper Råd och rön till korset och ersätter den Upplandsbonde som tidningen på felaktiga grunder hängt ut som matfuskare i vår.

Råd och rön gjorde ett test som publicerades i maj där tidningen hävdade att Ängsholmens gårdsmejeri i Uppland blandade i komjölk i sin buffelmozzarella. Linda Elvingson som driver mejeriet har konsekvent nekat till anklagelserna.

– Jag har lagt ned otroligt mycket energi på att försvara oss, det är skrämmande att tänka på hur stora konsekvenser sådana falska påståenden kan få för vårt företag.  Det är såklart bra att de väljer att kompensera oss, dock är det synd att det tagit så lång tid för tidningen att fatta det beslutet, säger Linda Elvingson.

Ko-dna:t kom från löpen

Efter att själv ha bekostat tester av sin egen ost i flera tillverkningssteg kunde Ängsholmens gårdsmejeri bevisa att Råd och rön haft fel. Den halt ko-dna som både Linda Elvingson och tidningen kommit fram till finns i osten kommer från den tillsatta löpen som används för att mozzarellaosten ska stelna. Tidningen gick ut med en ursäkt men ville fortfarande inte ersätta Linda Elvingson för de 15 000 kronor som testerna kostat henne.

– Eftersom vi enbart arbetar med buffelmjölk och inte utför några artanalyser på våra egna produkter så kunde vi omöjligt förväntas veta hur stort utslag vårt eget ko-löpe ger. Bevisbördan för detta ligger dessutom inte hos Ängsholmen, utan hos Råd och rön, skriver Linda Elvingson på sin blogg.

Tidningen backar

Flera medier har rapporterat om händelserna och tidningen Råd och rön har kritiserats för en oansvarig publicering, men fortfarande har inte mjölkbonden Linda Elvingson kompenserats ekonomiskt. Förrän nu. På tisdagen gick Råd och rön ut och berättade att de backar från sin ståndpunkt och betalar de 15 000 kronor som mejeriet krävt.

– Efter långa diskussioner där vi även tagit in synpunkter externt har vi landat i beslutet att kompensera Ängsholmens mejeri, det är inte rimligt att de ska stå för den här kostnaden säger chefredaktör Carina Lundgren.

Varför har ni dröjt med det här beslutet?

– Det här är en unik situation för oss. Vi har använt oss av en ackrediterad testmetod och vi kände oss trygga med de slutsatser vi drog innan publiceringen med tanke på vad vi fick för information från de experter vi anlitat. Därför behövde vi den här tiden men jag beklagar att det dröjt, säger Carina Lundgren.

Anlitade laboratorium

För ostanalysen anlitade Råd och rön ett laboratorium som mätte halten ko-DNA i olika märken av mozzarella. Tidningen drog slutsatsen att den mozzarella som innehöll högre halter ko-dna även innehöll ko-mjölk. Mjölk i sig innehåller inte stora mängder DNA, däremot gör löpen som används vid framställandet av ost det. Därmed drog tidningen felaktiga slutsatser.

Men varför lyssnade ni inte på mejeriet och den proffessor i mjölkvetenskap som hörde av sig innan publicering och sa att ni hade fel?

– Vi gör i genomsnitt sextio tester på produkter varje år och det är inte ovanligt att producenter kritiserar vår journalistik, säger Carina Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.