Att barnutredningar drar ut på tiden kan få allvarliga konsekvenser för offren, till exempel att barn inte får det skydd de behöver, menar Sofia Bidö på Rädda barnen. Foto: Rädda barnen/SVT

Rädda barnen: Offren drabbas

Publicerad

Under flera år har organisationen Rädda barnen påpekat problemen med att polisen utreder brott mot barn för långsamt. Trots det har inte mycket hänt.

– Vi tycker det är både olyckligt och allvarligt att det inte blir bättre, säger Sofia Bidö, psykolog och verksamhetschef på Rädda barnen.

I en rapport från 2015 påpekar Rädda barnen att det förvisso skett en viss förbättring sedan 2010, men att långsamma utredningar är ett problem över i stort sett hela landet.

Konsekvenser för barnen

Polisutredningar som tar tid kan få stora konsekvenser för barn som utsatts för våldsbrott, något som Rädda barnen har erfarenhet av.

– En allvarlig sak är ju till exempel att barnen inte får det skydd de behöver – det är lättare att bedöma behovet av skydd om polisutredningen kommit i gång. Och så riskerar barnets rehabilitering att dröja, säger Sofia Bidö.

Barnutredningar

Det är den så kallade förundersökningskungörelsen som reglerar utredningstiden, både där barn är offer och gärningsmän. Utredningen ska vara klar för beslut om åtal inom tre månader. I Uppsala försenas omkring en tredjedel av alla barnutredningar.

Förhör med barn bör hållas inom två veckor (det är en rekommendation och inte lagstadgat).

Barn som utsatts för brott har nästan alltid rätt till ett så kallat målsägandebiträde, en jurist som har till uppgift att stötta och hjälpa barnet i rättsprocessen.

Rädda barnens rapport från 2015 finns att läsa i sin helhet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.