Arkivbild. Det var natten till måndag den 8 oktober som Gottsundaskolan brann ned. Foto: Utryckning Uppsala

Räddningstjänsten om branden: ”Vi var efter från början”

Uppdaterad
Publicerad

Branden på Gottsundaskolan spred sig snabbt och det brann kraftigt, redan när räddningstjänsten kom till platsen. Det framgår av rapporten över insatsen, som nu är klar.

SVT Nyheter Uppsala har läst rapporten.

Natten till den 8 oktober började skolan brinna. Polisen kom till platsen först, och upptäckte då att det brann. De försökte att släcka branden med handbrandsläckare men fick snabbt backa tillbaka. När räddningstjänsten kom till platsen hörde man brandlarmet inne i byggnaden, skriver skadeplatschefen i rapporten:

”Jag trodde det var ett automatlarmsobjekt för att det fanns ett blixtljus samt man hörde ett brandlarm inne i lokalen så jag försökte ta mig in för att få tag i orienteringsritningarna. Våra kort funkade inte i läsaren så då fick jag hjälp att ta rutan i dörren för att ta mig in.”

Snabbt och kraftigt förlopp

Av rapporten framgår att ambitionen först var att rädda två tredjedelar av byggnaderna, men branden spred sig så fort att man snabbt övergick till att rädda en tredjedel av skolan.

Räddningstjänsten började med invändig släckning, men lyckades inte hejda branden. Då fokuserade man på att begränsa eldens framfart till det norra skeppet.

Men det brann så kraftigt att det var först mellan det mittersta och det södra skeppet som räddningstjänsten lyckades få stopp på brandens framfart.

Vindar hotade kyrkan

Starka vindar gjorde också att elden spred sig snabbt och hotade träkyrkan intill. När det samtidigt började brinna i det norra taket och i fläktrummets tak i det södra skeppet blev det kritiskt:

”OMFALL, rökdykningen avbröts för att kunna skydda träkyrkan för att gnistregnet som blev hamnade precis på den.”

Väktare fick hjälpa till

Även väktare som var på plats fick hjälpa till i brandsläckningsarbetet.

När vinden vände flög glöd upp på taket på Gottsunda centrum. Räddningstjänsten utrustade därför en väktare med handbrandsläckare och placerade honom på taket för att snabbt kunna släcka och rapportera eventuella bränder.

”Efter från början”

Skolan totalförstördes av branden. Räddningsledaren konstaterar ändå i rapporten att insatsen fungerade väl utifrån förutsättningarna:

”Vi var efter från början på insatsen pga att branden hade vuxit sig stark innan vi hade kommit fram.”

Det var tidigt på måndagen den 8 oktober som branden bröt ut på Gottsundaskolan. Två tonårsflickor misstänks ha anlagt branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Mer i ämnet