Räddningstjänsten ryckte ut på drunkningslarm – var ungdomar som busringde

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen ryckte räddningstjänsten ut på en misstänkt drunkningsolycka i Bålsta. Larmet visade sig vara falskt.

– Det var ungdomar som busringde, det är fruktansvärt, säger räddningsbefälet Lars Lindberg.

Drunkningslarmet kom strax innan klockan 15. Enligt samtalet hade olyckan skett vid badplatsen Kalmarsand i Bålsta.

– Först åkte vi ut. Men sen när vi ringde upp numret började de backa. Det visade sig att någon tagit en annans telefon. De erkände att det var en busringning men då var vi redan på väg, säger Lars Lindberg vid Storstockholms räddningscentral.

Vilka det var som ringde eller hur gamla de var vet man inte. Polisen har informerats om händelsen, men eftersom identiteter på busringarna saknas blir det svårt att gå vidare med ärendet.

”Folk kan ju stryka med”

– Vi vet inte vad vi ska anmäla. Det borde inte vara tillåtet att köpa kontantkort utan att legitimera sig, säger Lars Lindberg.

På räddningscentralen ser man mycket allvarligt på det som hänt.

– Det är fruktansvärt. Under tiden som vi åker på falsklarmet förlorar vi massa tid. Det innebär att ett annat larm kan komma som vi inte hinner med, folk kan ju stryka med på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.