Mats Köbin vurmar för Lilla Ramsjöstenen i Morgongåva. Nu har han gått i mål med arbetet att göra originalet mer synligt i Skottland. Foto: SVT

Ramsjöstenen mer publik

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Mats Köbins önskan gått i uppfyllelse. Lilla Ramsjöstenen har flyttats.

Mats Köbin som bor i Morgongåva har engagerat sig hårt för att en runsten från Morgongåva ska få en mer framträdande placering – i Skottland.

Det var i slutet av förra året som SVT Nyheter Uppsala uppmärksammade runstenen som står strategiskt placerad mitt i Morgongåva. Stenen är en kopia av Lilla Ramsjöstenen som tros ha försvunnit med en skotte, som jobbade på Ramsjö bruk i slutet av 1700-talet.

Originalet stod tills för ett par dagar sedan undanskymd i en slottspark i Edinburgh. Webbsidan History Scotland skriver att den svenska runstenen flyttats från ett bortglömt hörn vid stadens slott till George Square utanför institutionen för skandinaviska studier, vid Edinburghs universitet.

”Det här är ett minne av två personer och del av vårt kulturarv”, sade Mats Köbin till SVT Nyheter Uppsala när vi intervjuade honom i vintras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.