Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolinspektionen anser att många kommuner behöver göra grundligare analyser av komvuxavhopp. Rut Hård af Segerstad förklarar bristerna i klippet. Foto: TT/Privat

Var femte hoppar av komvux – ingen vet varför

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har granskat hur 30 kommuner i landet främjar att elever som påbörjar kurser på komvux också fullföljer. 23 av de undersökta kommunerna behövde bli bättre på att få fler elever att gå i mål med studierna, enligt myndigheten.

Ungefär var femte elev som läser på komvux avbryter sina studier, och nu vill  Skolinspektionen att kommunerna ska göra mer.

Ett område som kommunerna behöver förbättra handlar om uppföljning av dem som slutar kurser i förtid.

”Kunskapen om studieavbrotten är hos majoriteten av de granskade huvudmännen alltför vag och möjliggör i för låg utsträckning en orsaksanalys som kan användas för att ta reda på vilka insatser som behövs och var de gör bäst nytta”, står det i rapporten.

Ingen klar orsaksbild

Det är helt enkelt för lite information som samlas in. Skolinspektionen menar att kolumnerna ”orsak okänd” eller ”annan orsak” inte ger en bättre förståelse för varför en person avbrutit studierna, vilket i förlängningen inte ger ett bra underlag för att organisera undervisningen på ett sådant sätt så att andelen avbrott minskar.

I klippet: Så kan kommunerna bli bättre på att fånga upp elever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer