Foto: arkiv

Region Uppsala inför vaccin mot fruktat barnvirus

Publicerad

Vid årsskiftet sällar sig Region Uppsala i raden av de regioner och landsting som erbjuder gratis rotavirusvaccin, som i dag ligger utanför det nationella vaccinationsprogrammet. Det enligt Vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP).

Viruset är en vanlig orsak till diarrésjukdomar hos små barn, men ingår ännu inte i det nationella vaccinationsprogrammet.

– Vi har fattat beslut om att vi ska införa det, säger regionrådet Malena Ranch (MP), som är ordförande i Vårdstyrelsen.

Det smittsamma tarmviruset drabbar barn i hela världen och sedan 2009 har Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderat att alla barn ska vaccineras mot viruset. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att rotavirusvaccination ska införas i det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige, men regeringen har ännu inte fattat beslut i frågan.

Läs mer: Allt fler erbjuder vaccin mot rotavirus

Införs vid årsskiftet

– Vi hade helst sett att det infördes i det nationella vaccinationsprogrammet, eftersom det då finansieras av staten, men även om det dröjer på nationell nivå räknar vi med att det lönar sig eller går jämt ut inom ett till två år i och med att man får ned antalet barnsjukor, säger Malena Ranch.

Om regeringens beslut dröjer kommer alltså regionen att finansiera rotavaccinet på egen hand. I juni klubbade regionpolitikerna igenom nästa års budget där Vårdstyrelsen får 1,6 miljoner kronor för att rotavaccination ska kunna införas den 1 januari 2018.

Samhällsekonomisk vinst

Kostnader för inläggningar på barnakuten och annan vård kopplad till magsjukdomar orsakade av rotaviruset beräknades kosta 8,5 miljoner kronor på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala under 2015. Dessutom räknar man med ytterligare samhällsekonomiska vinster med vaccinationen, bland annat beräknat på föräldrapenningen.

Knappt hälften av Sveriges 20 regioner och landsting har redan infört gratis rotavirusvaccin i sina vaccinationsprogram, bland annat Stockholm, Örebro och Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.