Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala Foto: Stefan Larsson/SVT

Uppåt 100 coronapatienter vårdas på sjukhus: ”Fortsatt mycket ansträngt”

Uppdaterad
Publicerad

Läget i Uppsala län är fortsatt mycket ansträngt. Uppåt 100 patienter är i behov av sjukhusvård, men det finns också ljuspunkter i mörkret.

Både vad gäller antalet insjuknade per dag och antalet som är i behov av intensivvård för covid-19, är läget stabilt, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören. Däremot ser man ett klart ökat behov av patienter som behöver inneliggande vård.

– Det har visat sig att det tar väldigt lång tid att repa sig, så vårdtiderna är långa. Och vi har valt en metod där man får ligga kvar på sjukhus tills man är smittfri, för vi vill inte få in coronaviruset på äldreboenden, säger Mikael Köhler.

Coronaviruset i Uppsala

I nuläget är det 96 patienter som behöver inneliggande vård, och för att hantera trycket ska Akademiska i allt större utsträckning ta hjälp av Enköpings lasarett. Man har även vädjat till de privata vårdgivare som regionen har avtal med att ställa sin personal till sjukhusets förfogande.

Fler män intensivvårdas

Totalt har 43 personer avlidit av covid-19 i Uppsala län. För närvarande är det 25 personer som intensivvårdas vid Akademiska sjukhuset, varav 19 män och 6 kvinnor. Av de 559 bekräftade coronafallen i länet är 322 kvinnor och 237 män.

– Vi har tagit nästan 4 000 prover totalt, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

Provtagningen ska nu skalas upp, vilket innebär att man bland annat ska försöka provta samtliga sjuka på de 20-talet äldreboenden där coronasmitta finns i länet, samt även provta personalen på dessa boenden.

”Flera återhämtar sig”

Fredrik Sund, verksamhetschef infektion, gläds åt att flera patienter återhämtar sig efter intensivvård.

– Vi har kanske trott att det inte ska gå så bra, men har nu sett flera exempel på patienter som efter lång vårdtid på intensiven kommer tillbaka till vårdavdelningar och rehabilitering.

Under torsdagens presskonferensen adresserade Mikael Köhler även uppgiften om att en medarbetare på Akademiska sjukhuset avlidit.

– Det beklagar vi givetvis djupt, det är alltid ytterst sorgligt när sånt sker. Vi har även medarbetare som har smittan.

Hjälper Stockholm med skyddskläder

Under natten till torsdagen levererades 100 000 skyddskläder till Region Uppsala via Arlanda.

Hälften av dessa skickades till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet