Satsningen kan innebära att Region Uppsala nyanställer inom hälso- och sjukvården. Foto: Tore Meek TT / SVT

Region Uppsala tar del av patientsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar två miljarder på bättre arbetsvillkor och arbetssätt för vårdpersonal. För Region Uppsala innebär satsningen att man får ta del av 71 miljoner kronor.

– Det betyder att vi får utrymme att kunna förstärka sjukvården, säger Bertil Kinnunen(S) personalutskottets ordförande.

Under gårdagen presenterade regeringen sin nya satsning på att förbättra arbetsvillkoren för vårdpersonal i Sverige.

Satsningen innebär att man årligen kommer att fördela ut två miljarder kronor till landsting och regioner i landet. Det är upp till varje landsting och region att själv besluta över hur pengarna ska fördelas i verksamheten.

BUP-krisen

LÄS MER: Två miljarder om året till vårdpersonal

Kan innebära nyanställningar

För Region Uppsala betyder satsningen att man får ta del av 71 miljoner kronor. Tillsammans med regeringens tidigare satsning – den så kallade patientmiljarden – får Region Uppsala 107 miljoner kronor per år. Pengarna kommer regionen att använda till att förbättra villkor för de som arbetar inom hälso- och sjukvården i Uppsala län.

– Personalsatsningen på ungefär 72 miljoner innebär att vi får möjlighet att förstärka med personal men även att jobba med kompetensutveckling och förbättra arbetsmiljön och därigenom skapa bättre förutsättningar för personalen att göra ett bättre jobb, säger Bertil Kinnunen (S) personalutskottets ordförande i Region Uppsala.

Innebär satsningen nyanställningar?

– Det kan det göra, vi har ännu inte satt oss ned och exakt funderat över hur pengarna ska användas, men sannolikt blir det en del nyanställningar.

Personalkrisen i Region Uppsala

Specialistsjukvården i Region Uppsala har under det senaste året varit hårt ansatt. Brist på personal och dålig arbetsmiljö har varit några av problemen som regionen dragits med.

I vintras larmade personal på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset att avdelningen var underbemannad. Under vintern tvingades tre familjer från Uppland att resa till Finland för vård eftersom avdelningen saknade vårdplatser. Även barn- och ungdomspsykiatrin har det senaste året haft stora problem att rekrytera ny personal.

LÄS MER: Sjuksköterskan: ”Vi är för få och kraven är enorma”

Vad betyder de här pengarna för neontal och BUP?

– Det är två av de områden där det sannolikt kommer att innebära satsningar. Det är klart att neonatal är ett område där vi behöver genomföra förstärkningar för att klara av de åtaganden som vi har och det är ett av de områden där jag ser för mig att vi behöver genomföra satsningar. Psykiatrin är också ett sådant området även om tillgängligheten har blivit bättre och kötiderna har kortats finns det fortfarande utmaningar, säger Bertil Kinnunen (S) personalutskottets ordförande i Region Uppsala.

Tidigare anställda på BUP vittnar om att dåliga arbetsförhållanden är en orsak till att de söker sig till nya jobb?

– Arbetsmiljön har många aspekter. Dels handlar det om den fysiska miljön och dels kan handla om hur många arbetskamrater man har. Det är en mångfasetterad bild men den största delen av de här pengarna går till det som kallas för personalsatsning, det vill säga att förbättra arbetsmiljön och därigenom behålla den personal vi redan har.

LÄS MER: Fortsatt personalkris på BUP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet