• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Uppsala: Vårdpersonal slipper munskydd Foto: SVT

Region Uppsala: Vårdpersonal slipper munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Alla restriktioner från pandemin ute i samhället är sedan tidigare hävda – kvar finns bara de inom vården. Nu beslutar epidemi- och hygienrådet i Region Uppsala att de flesta av dem tas bort från och med 1 juni.

– Det slopade kravet på munskydd kommer att betyda mycket för personalen, säger Inge Bruce, chefsläkare på regionkontoret.

I månadsskiftet försvinner majoriteten av pandemirestriktionerna som finns kvar inom vården. Bland annat handlar det om att kravet på munskydd i patientnära kontakter tas bort, och detsamma gäller PCR-provtagning vid inskrivning på sjukhus och maxantal för besökare – som inte heller behöver munskydd.

– Arbetsmiljön kommer att bli mycket bättre utan munskydd, främst för de som arbetar med barn där det är viktigt att få kontakt, säger Inge Bruce.

”En del har haft det jobbigt”

På Fålhagens vårdcentral blev personalen glad över beskedet.

– Vissa ser det som en befrielse, då en del haft det jobbigt – både med utslag i ansiktet och har fått försämrad astma, säger Mattias Sjöberg, distriktsläkare och verksamhetschef.

Restriktionerna som kommer bli kvar är skyddsåtgärder vid vård av misstänkta covid-fall samt fortsatt smittspårning inom vård och omsorg.

Beslutet grundar sig på den minskande smittspridningen i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet