Foto: TT

Regionen: Vi behöver vårdutbildad personal till sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala går ut och söker efter vårdutbildad personal som kan rycka in på sjukhusen med anledning av covid-19.

– Vi måste göra allt vi kan för att rekrytera mer personal, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Läget är pressat på länets två sjukhus just nu. Uppemot hundra patienter behöver covid-vård, och att lösa bemanningen är ett stort problem. Därför vänder nu Region Uppsala blicken utåt och söker personal med vårderfarenhet som i dagsläget jobbar någon annanstans. Det som efterfrågas är sjuksköterskor och undersköterskor. Förhoppningen är att nuvarande arbetsgivare ska bevilja tjänsteledigt.

– I våras gjorde vi samma sak och då fungerade det bra. Vi fick många som intresserade sig för att komma in och jobba. Nu är vi återigen i ett läge som inte är långt ifrån det vi såg i våras. Varje huvud räknas just nu, säger Mikael Köhler.

Regionen har lånat in personal, från framför allt vårdcentraler, men på det här sättet hoppas man att ytterligare utöka personalnumerären på sjukhusen för att möta den stigande covid-kurvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet