Huvudskyddsombudet Knut Bodin framför onkologen vid Akademiska sjukhuset. Här har det funnits problem i arbetsmiljön länge, och nu hotas arbetsgivaren av ett miljonvite om inte åtgärder sätts in. Foto: SVT

Fastighetskris inom Regionen – ”För många lokaler med dålig arbetsmiljö”

Uppdaterad
Publicerad

Trots fastighetsinvesteringar på flera miljarder kronor under senare år står Region Uppsala med bristfälliga lokaler på många håll i länet. Lokaler som, enligt facken, skapar stora arbetsmiljöproblem.

– Det är som med fastigheter som med bilar eller cyklar, smörjer man dem inte så går de sönder. Och just nu har vi för många arbetsplatser där arbetsmiljön inte är bra, säger Jonas Wärnsberg, vice ordförande för Vision i Uppsala.

Det är en lång väg och mycket jobb som krävs innan den anställda som jobbar i undermåliga lokaler känner att jobbet är en dröm. Till höger i bild, Jonas Wärnsberg, andre vice ordförande i Vision i Uppsala. Foto: SVT

Problemet är att det planerade underhållet är en förhållandevis liten del av de totala investeringarna.

– Det planerade underhållet räcker inte till för att upprättahålla lokalernas standard. Lokalerna är i de flesta fall från 1960- och 1970 talet, och är i stort behov av upprustning. Region Uppsala har de senaste tre åren satsat cirka fyra miljarder i investeringar men det återstår fortfarande ett stort renoveringsbehov, säger Thomas Thunblom som är förvaltningsdirektör vid Region Uppsala.

Lokaler motsvarande 85 planer

Region Uppsala ansvarar för lokaler på cirka 600 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ungefär 85 fullstora fotbollsplaner. Stora ytor, där mycket är byggt för 50 till 60 år sedan. Och i alldeles för många utrymmen mår folk dåligt i sin arbetsmiljö, anser de fackliga organisationerna.

– Ingen ska behöva bli sjuk på jobbet, det är reglerat i arbetsmiljölagen, säger Jonas Wärnsberg.

Just nu finns ett tjugotal ärenden där facken kräver åtgärder. Det är svårt att hänga med – eftersom att nya lokalproblem läggs till de som redan finns, som till exempel en färsk vattenläcka i 85-huset vid Akademiska sjukhuset.

– Det forsade vatten ner  till mottagningen för kärllab och transplantation. Det var sprinklers i ett undervisningsrum som sprang läck, berätta

Läcka var det här. Sprinklers i ett undervisningsrum i 85-huset sprang nyligen läck. Läkarstudenter blev över en natt utan lokalen där de studerade röntgenbilder. Foto: SVT

r Knut Bodin, huvudskyddsombud vid Saco, när vi står i det utrymda undervisningsrummet där skadan uppkom.

Vad fick det här för konsekvenser?

– Det blir stora problem för läkarprogrammets studenter som sitter här och kollar på röntgenbilder, men även mottagningen för kärllab och transplantation påverkas.

Digitalisering en lösning på problemen?

Thomas Thunblom hoppas på sikt att digitaliseringen av sjukvården ska minska lokaltrycket, och därmed behovet av renoveringar och underhåll.

– Då behö

Mycket att stå i har Thomas Thunblom som är förvaltningsdirektör vid Region Uppsala. Foto: SVT

ver vi inte bygga fast oss i dyra lokallösningar.

Men det hjälper ju inte de anställda som i dag får klåda, sveda i ögon och astmaliknande symptom när de är på  jobbet?

– Nej, och de problemen måste ju åtgärdas så fort som möjligt, säger Thomas Thunblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.