Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya grupper prioriteras när efterfrågan på hemtester ökar i regionen. Foto: SVT

Regionens nya bud: Testa dig inte för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala uppmanar till minskad testning. Om man inte går i skolan eller måste infinna sig fysiskt på sin arbetsplats så ska man inte göra ett pcr-test, istället ska man stanna hemma fem dagar eller tills man känner sig återställd. Förhoppningen är att få ned svarstiden för de mest prioriterade.

– Väldigt många personer har hållits ifrån arbete och skola, det ger så stora negativa samhällseffekter att vi tvingas till det här, säger Fredrik Settergren, chef för provtagningen i Region Uppsala.

På torsdagen ändrade Folkhälsomyndigheten karantänsreglerna, och det ansträngda läget hos laboratorierna gör att prioriteringen för testning av covid-19 stramas åt.

– Smittan är nu så utbredd att analyskapaciteten på laboratorierna både här i vår region och nationellt räcker inte alls till, det gör att svarstiderna blir väldigt långa. Det blir inte meningsfullt med testning så som det har gått till, säger Fredrik Settergren.

Uppmaningen gäller de pcr-tester som regionen tilllhandahåller. De som har tagit ett snabbtest som är positivt ska inte bekräfta detta med ett pcr-prov. Men ett antal grupper ska fortfarande testa sig, bland annat personer med samhällsviktiga yrken samt människor i riskgrupp. 

Labben ligger efter

Finns det någon risk med att man tappar greppet om statistiken?

– Det är förstås så att statistiken inte blir lika tillförlitlig, å andra sidan måste man hela tiden väga för- och nackdelar. Väldigt många personer har hållits ifrån arbete och skola, det ger så stora negativa samhällseffekter att vi tvingas till det här.

Enligt Fredrik Settergren börjar man redan se effekt där bokningarna minskar, men även under nästa vecka kommer svarstiderna vara förlängda.

– Labben ligger efter och har en massa prover som ska köras de närmaste dagarna och det gör att inte förrän i slutet på nästa vecka tror jag man kan se någon större skillnad i analystider, säger han.

I klippet: Se när du som har symptom ska testa dig

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har för den aktuella situationen identifierat de personalkategorier som kan undantas från förhållningsregler om att stanna hemma från arbete:

  • Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.
  • Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.
  • Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.
  • Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.
  • Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.
  • Kriminalvård och Migrationsverkets förvar.

Kortare hushållskarantän

Från och med torsdagen kortas tiden familjemedlemmar behöver vara hemma om någon i hushållet testar positivt för covid-19 till från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom. Även i fortsättningen gäller att man ska ha varit återställd inklusive feberfri i 48 timmar. Förhållningsreglerna ändras även för den som är sjuk i covid-19. Även där ändras tiden från sju till fem dagar, med två dagar som helt symtomfri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet