Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionhuset gör jobblivet surt för vissa – får sjukdomsliknande symptom Foto: TT/SVT

Efter inflyttningen i Regionhuset – personal får astmaliknande symtom

Uppdaterad
Publicerad

Sveda i ögonen, problem med hosta och astmaliknande symptom. Tre år efter invigningen brottas Regionhuset i Uppsala med en arbetsmiljö som gör att flera medarbetare inte står ut.

Fackförbundet Vision slår nu larm om inomhusmiljön i Regionhuset i Uppsala, som invigdes för bara tre år sedan. Bakgrunden är att flera fackförbund fått information om att det det finns personal som får sjukdomsliknande symptom. Hur många som drabbats är oklart, men problemen uppges finnas på samtliga plan i huset.

Det är fackförbundet Visions styrelse som nu riktar skarp kritik i en anmälan till arbetsgivaren Region Uppsala med krav på flera åtgärder. Även facket Saco står bakom – som också har medlemmar som får besvär av att vistas i lokalerna i det avlånga huset, ett stenkast från stationen.

– Framför allt handlar det om huvudvärk, trötthet och problem med koncentrationen, säger Knut Bodin, läkare och huvudskyddsombud för Saco.

Folk mår bättre – när de går ut

My Larsson, som är fackligt aktiv i Vision och som också jobbar i Regionhuset, är övertygad om att de besvär som flera i personalen känner hänger ihop med inomhusmiljön.

– Ja, folk som går ut från huset mår bättre, och de som kommer nya har inte känt de här besvärande symptomen på tidigare arbetsplater.

Pågående arbete

Johannes Isaksson jobbar som förhandlingschef vid Region Uppsala. Han hänvisar till ett pågående arbete där man bland annat fått fastighetsägaren att vidta åtgärder.

– Det arbetet ska vi fortsätta med, och vi vill samarbeta med facken i den här frågan.

Men hur känner du inför att ha arbetskamrater i huset som inte mår bra av att befinna sig på jobbet?

– Det är självklart inte bra och så ska det inte vara, säger Johannes Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer