Rekommendationerna tillbaka – få med munskydd i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Hemmajobba om det går, undvik trängsel och använd munskydd i kollektivtrafiken. På onsdagen kom nya rekommendationer.

I dag började nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regeringen att gälla med anledning av den ökade smittspridningen av covid-19. Bland annat ska arbetsgivare göra det möjligt för anställda att till viss del jobba hemifrån och restauranger, barer och nattklubbar ska undvika trängsel bland gäster.

I kollektivtrafiken uppmanas resenärer att undvika trängsel och att använda munskydd om det inte går. SVT frågade resenärer vad de tycker om de nya rekommendationerna.

Ytterligare två steg finns i regeringens plan i kampen mot viruset. Steg två ska kunna införas om det blir en väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning.

Rekommendationer från 8 december

• Alla uppmanas hålla avstånd i offentliga miljöer, särskilt inomhus.

• Alla vuxna uppmanas om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik och använda munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel.

• Arbetsgivare uppmanas underlätta för anställda att vaccinera sig.

• Arbetsgivare uppmanas också att göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Större samlingar inomhus med många deltagare bör undvikas.

• Det ska vara möjligt för anställda att i viss mån jobba hemifrån.

Källa Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet