Hör i klippet om vilka jobb som behövts mest under pandemin och Johanna som berättar om varför hon valde att engagera sig som volontär. Foto: Elina Gleisner

Rekordmånga vill arbeta som volontärer under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger så många har velat hjälpa till som frivillig arbetare på Röda korset i Uppsala under pandemin. I klippet berättar verksamhetschefen och en volontär från Röda korset om varför de tror att antalet frivilliga har ökat.

Enligt Dlovan Kassab på Röda Korset i Uppsala har de omkring 600 personer som vanligtvis arbetar som volontärer. Under pandemin har ytterligare 1200 personer velat hjälpa till.

Det är inte ovanligt att engagemanget ökar under kriser och under pandemin har många velat ägna sig åt frivilligarbete.

– Uppsalaborna engagerar sig mer under kristider, oavsett vilken kris det är men under pandemin ökade däremot antalet frivilliga markant.

Hoppas på förlängt avtal

Röda korset har varit huvudsamordnare för frivilliga insatser under pandemin och fått extra pengar för det av kommunen. I juni gick samarbetsavtalet ut med kommunen. Dlovan Kassab hoppas på att de kommer att förlängas.

– Vi ser inte att pandemin är över. Vi vill gärna från Röda korsets perspektiv fortsätta det här goda samarbetet, säger han.

I klippet ovan hör du mer om varför Dlovan Kassab tror att det frivilliga arbetet har ökat, samt Johanna om varför hon är volontär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.