Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flagnande fönster, nednötta mattor, badrumstapeter från 1986 som släpper och väggar som krackelerar. Redan 2008 aviserade Uppsalahem att det var läge för renovering av kvarteret Blåklinten, men än har rustningen inte kommit i gång. Foto: SVT

Renoveringsplanen som sprack – förening har väntat i 11 år

Publicerad

2008 flaggade Uppsalahem för renovering i kvarteret Blåklinten i Sala Backe, men elva år senare väntar hyresgästerna fortfarande på att storrustningen ska komma i gång.

– 2008 stoppade Uppsalahem ytskiktsrenoveringen i lägenheterna med hänvisning till att man inom de närmaste åren skulle renovera, säger Ulla Dokken är ordförande i den lokala hyresgästföreningen för kvarteret Blåklinten.

Då hade vissa hyresgäster i de drygt 100 lägenheterna bott i kvarteret i 12 år och hade rätt till en uppfräschning av ytskiktet – om de önskade. Det finns alltså de boende vars lägenheter inte setts över på drygt 20 år.

Ulla Dokken, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Blåklinten, på väg ut med hundarna. I förgrunden har fasaden mörknat. I flera lägenheter har det regnat in. 2008 ströp Uppsalahem mycket av rustningen i väntan på en renovering – hyresgästerna väntar än. Foto: SVT

Hur ser det ut i lägenheterna?

– Ja, det är ju slitet inne. Badrummen gjordes om 1986 och här släpper tapeterna. Sen är det utomhusmiljön som inte är skött som den ska.

Hur har fastigheterna klarat sig under den här tiden?

– Det har varit läckage in i lägenheter eftersom det är papptak, fasaden har fuktskador och färgen runt fönstren vittrar sönder.

”Väldigt arga”

Reaktionerna?

– Hyresgästerna har varit väldigt arga på att de inte har fått några besked. 

Lena Jansson-Nordin är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen:

– Jag tycker inte att Uppsalahem har tagit sitt ansvar genom att låta gå så lång tid.

 Men kan inte det ha att göra med att förhandlingarna med er dragit ut på tiden?

– Nej, för två år sedan så kom man med ett förslag som vi inte kunde acceptera. Då backade man, men sen hände åter ingeting. Att man 2008 informerar om en renovering och sen händer det ingenting – det är exeptionellt.

Ska passa hyresgästerna

Stefan Sandberg är vd för Uppsalahem. Han medger att renoveringsplanerna funnits lång tid tillbaka, men att det också tagit tid att hitta en renoveringsplan som passar hyresgästerna.

– Projektet arbetades om under 2017 för att kunna erbjuda boende valmöjligheter i renoveringen. De som vill ha en mindre omfattande renovering får en lägre hyreshöjning, och de som vill ha en mer omfattande renovering får en högre hyreshöjning. 2018 togs ett styrelsebeslut om renovering.

– Då vi beklagar att det tagit så lång tid, har vi valt att ge de boende en hyresrabatt under lång tid efter renoveringen som en ursäkt för att de tvingats vänta på renoveringen.

Första halvåret 2018 räknar Stefan Sandberg att renoveringen av kvarteret Blåklinten ska komma i gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer