Granskningsrapporten hittade att närstående till högsta ledningen förekommit på 19 kvitton. Foto: SVT/TT

Rikshem bjöd fruar på Floridaresa

Uppdaterad
Publicerad

Bjudmiddagar för politiker. Och fruar som bjudits med på företagets resor. En intern granskning avslöjar en slöskultur på halvstatliga fastighetsbolaget Rikshem. Samtidigt kan företagets hyresgäster få sina hyror höjda på uppåt 90 procent.

Granskningen beställdes av Rikshems styrelse efter turbulensen i höstas då företagets vice vd Ilja Batljan bland annat tvingades bort. Då handlade det om att vice vd:n gjort privata bostadsaffärer vid sidan av sin tjänst på Rikshem. Men granskningen som genomförts av revisionsbolaget KPMG visar allvarliga brister och rena skattebrott från ledningen på Rikshem.

– Det är klart vi tar det på allvar. Vi har nu tagit in extern hjälp för att se till att de här bristerna inte uppstår igen, säger Rikshems styrelseordförande Mats Mared.

Resa till Florida

Bland annat skriver KPMG i sin rapport att ledningen låtit bjuda med både vd:ns och vice vd:ns fru på en utlandsresa som delvis bekostades av Rikshem. SVT Nyheter Uppsala kan berätta att det handlar om en resa till Florida där Rikshem skulle inspektera äldreboenden. Vice vd:n stannade dessutom kvar i Florida några dagar tillsammans med sin fru. Totalt fann granskningsrapporten att närstående till högsta ledningen förekommit på 19 olika kvitton under 2014 och 2015.

LÄS MER: ”Är det sant är det inte klokt”

SVT Nyheter har sökt Rikshems vd Jan-Erik Höjvall, men företaget hänvisar alla frågor till styrelseordföranden.

Handlar det om olycksfall i arbetet eller en kultur som funnits på Rikshem?

– Jag skulle säga att det är olycksfall i arbetet.

Men det finns 19 utläggstillfällen och dessutom den här utlandsresan. Det är ju ganska många gånger som det varit olycksfall i arbetet. Handlar det inte om en kultur?

– Äh, det kanske man kan säga men jag upplever inte de här som några slöspellar, säger Mats Mared.

Bjöd kommunpolitiker 15 gånger

Men den allvarligaste kritiken – som också kan komma att utredas som en muta – handlar om hur Rikshem bjudit representanter för en rad kommuner på olika saker, så kallad representation.

Granskningen visar att Rikshem bjudit kommunföreträdare på exempelvis mat, dryck eller annat vid minst femton tillfällen. Dessutom har representation förekommit i samband med diskussioner om framtida avtal och för att underhålla pågående samarbeten.

”Vid sju tillfällen har förmånen inte varit av obetydligt värde”, skriver KPMG. Det innebär att Rikshem vid åtminstone sju gånger bjudit på representation för mer än 500 kronor per person.

– Det ser naturligtvis inte bra ut. Men det handlar också totalt sett om små belopp vid många tillfällen under en period på två år.

Fortsatt förtroende för vd

Rikshems styrelse har meddelat att de fortfarande har förtroende för företagets vd Jan-Erik Höjvall. Men det var en oenig styrelse som tog beslutet. Ägarrepresentanterna från fjärde AP-fonden och AMF ville kicka ut Höjvall, enligt Svenska Dagbladet.

– Vi var oeniga, men vilka som tyckte vad är något vi diskuterar internt i styrelsen och inte i medierna. Det har förekommit tidningsuppgifter om detta men jag kommer inte att kommentera det, säger Mats Mared.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet