Nio månaders fängelse för 24-åringen. Tack vare en robotgräsklippare och en potatiskännare. Foto: TT

Robotgräsklippare slog larm – backades upp av potatisman

Uppdaterad
Publicerad

Inbrott, olovlig körning, och smitning från olycka. Och en misslyckad potatisstöld. En 24-åring döms nu av Uppsala tingrätt för en lång rad brott.

Mannen, som tidigare dömts för liknande brott, har vid flera tillfällen under hösten varit ute på en mindre brottsturné. Bland annat ska han ha gjort ett inbrott i Björklinge, kört avställda bilar och krockat på Kungsängsleden i Uppsala. Han döms också för flera fall av narkotikabrott.

Men han avslöjades av en robotgräsklippare och en man med nära nog nitisk koll på sin potatis.

Luftgevär, fiskespön och flera säckar med potatis

Natten till den 15 september larmar en robotgräsklippare i Valsätra om att någon försöker stjäla den eller göra någon form av skada på den. Gräsklipparens ägare vaknar till och påträffar då 24-åringen i en bil i närheten. Polis larmas till platsen. I bilen hittas luftgevär, fiskespön och flera säckar med potatis och sallad. De flesta föremålen ska visa sig tillhöra det fritidshus i Björklinge som haft inbrott. Men potatisen känner istället en granne till gräsklipparen igen. Den har han själv odlat och ställt på grannens tomt.

Fängelse

Genom att i detalj beskriva de enskilda potatisarnas utseende, vilka sorter det rörde sig om och vilka påsar de lagts i kan polisen konstatera att allt stämmer på pricken med deras egna bilder från platsen. Uppsala tingsrätt konstaterar i domen: ”Det råder ingen tvekan om att (24-åringen) tillgripit (grannens) potatisar och sallad, och han ska dömas för att ha tillgripit dessa föremål.”

24-åringen döms för totalt åtta brott till nio månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.