Brandbilar stod parkerade utanför lägenheterna där övningen med rökdykning pågick i dag. Foto: SVT/Joakim Dahlbäck

Rökdykarövning i centrala Uppsala

Publicerad

Det var rök utan eld vid Vaksala torg i eftermiddags, när två av Uppsalas brandstationer tränade rökdykning.

– Det här blir en jättenyttig övning för oss. Det är inte ofta som vi får tillgång till okända lokaler, sa Andreas Karenus, styrkeledare på Bärby brandstation.

Övningen ägde rum i en av de tomma lägenheter i kvarteret Sverre strax intill Vaksala torg. Brandbilar stod parkerade på torget och tält markerade med övning stod vid byggnaden så att ingen skulle missförstå vad brandmännen gjorde där.

”Discorök”

– Vi har förvarnat larmcentralen om att vi håller i en övning där, ifall allmänheten ringer in och undrar vad som händer, sa Andreas Karenus.

En lägenhet rökfylldes för övningen, där tanken var att brandmännen ska öva på hur de ska organisera sig vid brand i lägenheter.

– Det är sådan där ofarlig ”discorök” som mest syns inne i lägenheten. Men det kan vara så att ett fönster behöver öppnas och lite rök kommer ut, så därför har vi tält uppsatta utanför för att informera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer