Räddningstjänsten bekämpade under tisdagen en villabrand i Norby utanför Uppsala. Foto: Utryckning Uppsala

Rökutveckling i villa i Norby

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsförmiddagen uppstod kraftig rökutveckling i en villa i Norby i Uppsala. Brandkåren fick jobba hårt för att få bort röken som orsakades av en brand i bastuagregaten i villans källare.

Larmet inkom till SOS Alarms strax efter klockan 10 på tisdagen.

– Vi har tre styrkor på plats och har påbörjat rökdykning. Det brinner men inga personer är kvar i huset, säger Per Pettersson vid Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten kan i nuläget inte ge någon mer information gällande omfattning eller vad som brinner.

– Vi får återkomma om det. Nu försöker vi släcka och rädda det som kan räddas, säger Per Pettersson vid Storstockholms räddningscentral.

Svårt att få bort röken

Familjen var inte hemma när branden uppstod, men är på väg till sitt hus.

– Det har varit lite problematiskt att få bort röken. Så vi jobbar fortfarande med det på platsen. Alla enheter stannar kvar tills vi har fått bort den och sen får polisen ta över för att undersöka brandorsaken, säger Peter Tistam vid Storstockholms räddningscentral.

Prognosen var en timme från klockan 11.00.

Letar efter glöd i parketten

Strax innan lunch meddelade räddningstjänsten att det var ett bastuagregat som brunnit och att man har fått bukt med rökutvecklingen.

– Troligtvis var det orsaken. Vi har nu mer eller mindre fått bukt med röken. De måste gräva lite i ett parkettgolv bara för att se att det inte ligger glöd kvar. Men vi borde vara klara på plats framåt 12-tiden, säger Peter Tistam vid Storstockholms räddningscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.