Ronja Jansson Wiberg vill se mer sexualkunskap i skolan. Foto: TT/PRIVAT

Ronja: ”Många är nervösa inför det första samlaget”

Uppdaterad
Publicerad

Katedralskolans elever vill inspirera lärare till hur man kan göra sexualundervisningen roligare och mer matnyttig. Utan vetskap om RFSU:s satsning så startade de sin egen ”sexvecka”.

Det är Katedralskolans Elevkår som står bakom ”Vecka sex” som ska främja sexualundervisningen i skolan med förhoppning om att inspirera flera skolor att haka på.

Satsningen kallas ”Vecka sex”, precis som RFSU:s. En vecka fylld av aktiviteter, workshops, quiz och filmvisning. De inspireras av andra nordiska länder som under flera år haft den här typen av vecka för sina gymnasieelever.

– Vi kom faktiskt på att ha den här veckan innan vi fick reda på att konceptet redan existerade. Vi i elevkåren fick först idén och pratade om den med vår rektor, som höll med om att vi hade alldeles för lite sexualundervisning i skolan. Vi tror att vi är först i Uppsala bland gymnasieskolorna att anordna en sådan här vecka, säger Ronja Jansson Wiberg, ordförande i påverkansutskottet på Katedralskolan.

Osäkerhet kring samlag och preventivmedel

Katedralskolan har bland annat haft besök av Pillerpodden som pratat om ångest kring sex, första gången och osäkerhet kring samlag.

– Många är väldigt nervösa inför den första gången man ska ha samlag. Och man vet heller inte vilken typ av preventivmedel man ska välja, säger Ronja Jansson Wiberg.

Filmvisning på agendan

De har också valt att visa filmen Tea Consept. En kort video där man beskriver hur samtycke fungerar genom en kopp te.

– Vi har inte haft så mycket sexualundervisning alls här tidigare. De som läser naturvetenskapliga ämnen har lärt sig en del om hur kroppen fungerar. Men ingen information om det psykiska kring relationer, sex och samliv, säger Ronja Jansson Wiberg.

Hon hoppas nu att ”Vecka sex” ska bli en tradition på skolan och att den smittar av sig på andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.