”Det är väldigt viktigt att lyfta fram vem det är som offer och vem som är förövaren” säger Petra Brylander. Foto: SVT

Rösterna om våldet – samtal från Kvinnofridslinjen

Publicerad

En kvarts miljon samtal senare firar Kvinnolinjen tio år, något som uppmärksammas med uppläsningar från boken ”Åttiosex samtal, ett dygn på Kvinnofridslinjen”.

I fredags var det internationella dagen mot våld mot kvinnor, och det är också tio år sedan Kvinnofridslinjen öppnades upp, och stödtelefonen har besvarat mer än en kvarts miljon samtal.

Det är utifrån dessa samtal som boken ”Åttiosex röster, ett dygn på Kvinnofridslinjen” baseras på. Boken lyfter fram samtalen, och har tagits fram med hjälp av Kvinnofridslinjens personal. Nu ska boken uppmärksammas vid Uppsala stadsteater.

– Man blir otroligt berörd. Det är väldigt starka och fruktansvärda historier, säger Petra Brylander som är teaterchef.

Korta men starka citat

Citaten är korta, och kan ibland bara bestå av enstaka meningar. Men innehållet ger starka intryck och en inblick i världen av våld mot kvinnor.

– Många tror jag kan känna en rädsla för att skambelägas. I en av historierna handlar om en kvinna som pratar med sin socialsekreterare och så säger socialsekreteraren ”varför du skaffar du barn då, om han nu är så våldsam?”. Det är väldigt viktigt att lyfta fram vem det är som offer och vem som är förövaren, säger Petra Brylander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.