Foto: Arkiv

Ryssland vill bärga ubåten

Uppdaterad
Publicerad

Upptäckarna av den förlista ryska Ubåten Som fick nej till bärgning då Ryssland anser att de fortsatt äger den. Nu överklagar teamet.

Det blev nej på vrakletarföretaget Ocean X Teams begäran om ensamrätt till bärgning av den ryska ubåten ”Som” utanför Upplandskusten. Länsstyrelsen i Stockholms län anser inte att företaget har lyckats visa att ubåten är att betrakta som övergivet gods. Men Norrteljetidning rapporterar nu att upptäckarna väntas överklaga beslutet.

– Den ryska staten gör anspråk på ubåten och har tydligt talat om att de anser att den är deras rättmätiga egendom, säger Jonas Johansson på länsstyrelsen, till tidningen.

Enligt tidningen rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass att den Ryska ambassaden i Sverige fortsatt ser vraket som rysk rättighet, vilket enligt länsstyrelsen bland annat försvårar att godkännande av ansökan om ensamrätt till bärgning – då Ryssland anser att de har rätten, framför andra aktörer, att bärga vraket.

LÄS MER: Vraket ligger utanför Upplandskusten

Länsstyrelsens beslut är dock inte lika med ett förbud mot bärgning, enligt Norrteljetidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.