Foto: SVT

S och V överens om 16 miljoner till Uppsalas välfärd

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kallade på fredagen till presskonferens på Gottsundabadet. Hemlighetsmakeriet var stort innan, men efter träffen står det klart att satsningen på simundervisning för barn i förskoleklass fortsätter och att alla barn får rätt till fritidsverksamhet.

Nej, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville inte säga något i förväg vad partierna skulle avslöja på Gottsundabadet. Men klart nu är att det blir en återupptagen satsning på simundervisning för barn i förskoleklass.

– Jag är glad att vi enats om ett välfärdspaket för Uppsala. Jag är särskilt glad att varenda unge, oavsett föräldrarnas ekonomi, kommer få tillgång till både simundervisning och fritids, säger Tobias Smedberg (V), kommunalråd i Uppsala kommun i ett pressmeddelande.

Viktigt att säkra upp

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har i dag inget uttalat och förankrat samarbete, men för Erik Pelling (S) är det viktigt att säkra upp satsningen:

– Vi söker stöd åt alla håll, inte runt ramverket, men när det gäller välfärdspaketet. Vi har fått Liberalerna och Miljöpartiets godkännande till de här satsningarna, säger Erik Pelling.

Oppositionsrådet Fredrik Ahlstedt (M) ställer upp på att alla barn ska ha rätt till fritidsverksamhet, och att socialsekreterarnas arbetsmiljö måste förbättras. Men han sätter frågetecken för att satsningen kommer just nu – när mycket handlat om skjutningar på flera håll i Uppsala.

– Vi i Moderaterna prioriterar trygghet- och säkerhetsfrågor, och med tanke på det läge vi har i flera stadsdelar så känns det här paketet lite mal placé.

Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Uppsala, Simon Alm, ifrågasätter paketets storlek och allt det ska räcka till.

– Bara att erbjuda förskola till barn till arbetslösa och föräldralediga kommer att kosta runt 16 miljoner kronor, så det är ett paket som inte går ihop ekonomiskt. Sen är jag undrande till att L hellre går ihop med V i stället för M.

Varför då?

– Därför att L själva gått ut med att man står närmare M i välfärdsfrågor, säger Simon Alm.

Punkterna i välfärdspaketet

Visa

Här är punkterna som ryms inom satsningen på 15,7 miljoner kronor:

 • Avgiftsfri simundervisning för barn i förskoleklass
 • Rätt för alla barn att gå på fritids
 • Arbetsmiljö- och lönelyft för socialsekreterare
 • Stadsmissionens verksamhet säkras med partnerskap
 • Förbättrad arbetsmiljö och minskad stress genom nyckeltal för anställda per ansvarig chef
 • Ny form av markanvisning ska pressa boendekostnader
 • Ökat byggande i trä ska hjälpa kommunen att växa klimatsmart
 • Äldreboende och förskola i gemensam fastighet för ökad livskvalitet, interaktion och sammanhållning
 • Ökad tillgänglighet till kultur och fler kostnadsfria aktiviteter för barn i Gottsunda
 • En ny fritidsbank, inklusive parasportotek, ska öppnas
 • Kollektivhus för äldre

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer