I Uppland var användningen för tandvårdsbidraget mer än 45 procent förra året. Foto: TT

Så många använde tandvårdsbidraget

Uppdaterad
Publicerad

Bara varannan svensk använde det allmänna tandvårdsbidraget 2016. I Uppland använde personer i åldrarna 65-74 år bidraget mest.

Det är stora skillnader på användningen av bidraget i olika åldrar. Sett till hela landet så hade gruppen 90-åringar och över, bara var fjärde person som nyttjade bidraget.

Den åldersgrupp som utnyttjade bidraget mest var personer i åldrarna 60-69 år, visar siffror från Försäkringskassan, som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Ökar med åldern

I Uppland var användningen för tandvårdsbidraget mer än 45 procent förra året. Lägst användningen hade Dalarna med 43 procent.

– En förklaring är att alla inte behöver nyttja det varje år. Bidraget gäller två år och den som har bra tänder är inte i behov att att besöka tandvården varje år. Behovet av tandhälsa ökar också med åldern, säger Helena Bertilsson, analytiker på Försäkringskassan till Nyhetsbyrån Siren.

Vad är tandvårdsbidraget?

Från och med året då en fyller 22 år kan en få allmänt tandvårdsbidrag.

Det fylls på den 1 juli varje år och finns som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan, och dras av kostnaden hos tandläkaren eller tandhygienisten.

Bidraget är på 150 eller 300 kronor beroende på ålder. I regeringens höstbudget föreslogs en fördubbling av tandvårdsbidraget.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.