Många frågor om kriget i skolan: ”Hemskt för dem i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna på Tiundaskolan har kommit tillbaka efter sportlovet med många frågor och en växande oro på grund av kriget i Ukraina.

– Det är svårt att förklara situationen men man måste göra det på ett sätt så att de inte blir så oroliga, säger Saida Kolmie, som är lärare i samhälls- vetenskap.

Läget i Ukraina är det som alla pratar om på Tiundaskolan. För dryg vecka sedan lämnade eleverna skolan för att njuta av lovet – och sedan blev det krig i Europa. 

– Jag blev orolig eftersom man inte visste vilka länder som kunde vara drabbade, menar Vidar Gustavsson som går i åttonde klass.

Ukrainakriget och Uppsala

Kollar nyheterna

Enligt Saida Kolmie har elevernas mediakonsumtion ökat väldigt mycket sedan kriget startade. Många har tagit del av nyhetsrapporteringen och hållit sig uppdaterade.

– Men man måste vara försiktig med materialet som sprider genom sociala medier med tanke på att det kan handla om desinformation, säger Saida Kolmie.

Hör mer om elevernas tankar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet