Foto: TT

Så lever du längre

Uppdaterad
Publicerad

Att äta livsmedel som har en antiinflammatorisk effekt kan ge ett längre liv, visar en studie bland 70 000 svenskar. Forskarna hoppas att det kan leda till att människor får i sig mindre rött kött, chips och läsk, skriver UNT.

Deltagarna, som bor i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, fick fylla en stor enkät där de bland annat fick svara på vad de åt och drack.

Utifrån svaren, och med en hjälp av halterna av inflammationsämnet CRP i blodet från 3 500 av de kvinnliga studiedeltagarna, räknade forskarna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt kostindex, rapporterar Upsala Nya Tidning.

16 år senare

16 år efter att enkäterna fyllts i följde forskarna upp deltagarna. 16 000 hade då dött, och dödligheten var lägre bland deltagarna som fått höga poäng i indexet.

Forskarna, vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, såg också att personerna med låga poäng dog vid en lägre ålder. Skillnaden i livslängd mellan de som hade låga och höga tal och som var ickerökare var sju månader, medan det för rökare var 1,7 års skillnad.

– Rökning har kraftigt inflammationsframkallande effekter, som utan motverkande krafter bland annat påskyndar utvecklingen av åderförkalkning, säger professor Alicja Wolk till tidningen och fortsätter:

-  Hos personer som aldrig har rökt är den inflammatoriska aktiviteten i kroppen förmodligen i allmänhet lägre och därmed också nyttan mindre av att sänka den ytterligare.

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska universitetet. Foto: Stefan Zimmerman.

Antiinflammatorisk mat

Livsmedel med antiinflammatorisk potential är bland annat frukt och grönt, te, kaffe, müsli/havregryn, ost med låg fetthalt, choklad, oliv- och rapsolja, baljväxter, nötter och måttliga mängder öl eller vin.

Livsmedel som i stället riskerar att öka inflammatoriska risken är kött, inälvsmat, chips, läsk och saft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.