Så lever Hans Roslings visioner vidare

Uppdaterad
Publicerad

I februari dog den den berömde professorn Hans Rosling. Hans arbete och visioner förs dock vidare av hans stiftelse Gapminder. Frågan är hur Gapminder kommer att utvecklas utan sin frontfigur.

Hans Roslings bortgång var förstås en stor sorg för familjen och medarbetarna på Gapminder. Men visionen: Att sprida faktabaserad kunskap om omvärlden, lever vidare. Och förlusten av frontfiguren Hans Rosling kommer inte att ändra på det.

– Framtiden för Gapminder blir att förvalta Hans arv genom att försöka uppnå hans målsättning, att sprida en faktabaserad världsbild, säger Ola Rosling, son till Hans Rosling och verksamhetschef på stiftelsen Gapminder.

Hans Rosling 1948-2017
Ola Rosling är verksamhetschef på stiftelsen Gapminder. Foto: SVT

Gapminder grundades 2005 av Hans Rosling tillsammans med sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund.

– Hans skulle ha uppskattat om han kunde se hur vi fortsätter jobbet. Det är väldigt tröstande. Nu fortsätter vi framåt, säger Anna Rosling Rönnlund, ansvarig för design och användbarhet på Gapminder och gift med Ola Rosling.

Det är full verksamhet när SVT kommer på besök. Lokalerna ligger förvisso i Stockholm, men är bara en mycket liten del av verksamheten. Gapminder arbetar tillsammans med personer över hela världen.

Sammanhängande världsbild saknas

Det är visualiseringen och sättet att förklara komplicerade samband om ekonomi och hälsa som är Gapminders signum.

– Det glappet som vi försöker fylla är att ge de stora globala överblickarna som ger en känsla av helhet och långsamma trender. Det saknas en sammanhängande världsbild, säger Anna Rosling Rönnlund.

”Vi ser att många tror att världen är mycket sämre och hemskare än vad den är. Den rädslan som människor känner kan få oss att fatta felaktiga beslut”, menar Anna Rosling Rönnlund. Foto: SVT

Varför behöver vi ha den här kunskapen?

– Vi har mätt vad folk kan om världen och vi ser att många tror att världen är mycket sämre och hemskare än vad den är. Den rädslan som människor känner kan få oss att fatta felaktiga beslut. Vi blir till exempel rädda för främlingar, överdriver risker och har svårt att förstå att det är en global värld vi lever i, säger Anna Rosling Rönnlund.

Kändisskapet skymde budskapet

Hans Roslings begravning i Uppsala slott var välbesökt Foto: SVT

Hans Rosling gick bort i februari och begravdes med en stor cermoni med över 300 gäster i Uppsala slott. Han gav föreläsningar över hela världen och var en fixstjärna och frontfigur för Gapminder. Kändisskapet var dock på gott och ont.

– Hans var extremt irriterad över att alla journalister ville göra personporträtt på honom och det blir jag också, säger Ola Rosling. Vi vill hellre prata om de tre stora missförstånd som vi bekämpar: Att befolkningen ökar, att världen är tvådelad och blir allt sämre, men ni journalister ställer gärna frågor om personer.

Men behövs det inte en fixstjärna för att nå ut med budskapet?

– Fixstjärnan kommer med budskapet. Sluta titta på mig, titta på världen, säger Ola Rosling.

Arbetar mot skolor

Fokus för Gapminder ligger sedan länge och kommer även i framtiden att ligga på utveckling och distribution av undervisningsmaterial till företag och skolor.

– Vi kommer att försöka identifiera de största bristerna i skolan i dag där vi tycker att den globala överblicken saknas och hur vi kan hjälpa lärarna att med material som är lätt att använda i skolan, säger Anna Rosling Rönnlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hans Rosling 1948-2017

Mer i ämnet