Foto: TT

Så många dog i trafiken förra året

Publicerad

Sex personer omkom i trafiken under 2017 i Uppsala län. Det visar ny statistik från Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har sammanställt preliminära olyckssiffror för 2017 gällande trafiken.

Statistiken visar att det var sex personer som omkom i Uppsala län under förra året. En i mars, två i augusti respektive september och en i november.

124 personer skadades svårt och 516 lindrigt. Värst drabbat var höst- och vintermånaderna.

Gått ner över tid

Ser man tillbaka tio år har har antalet skadade och omkomna minskat. Från 20 döda 2007, 225 svårt skadade och 652 lindrigt skadade.

Transportstyrelsen hoppas att nya åtgärder ska sänka dödstalet ytterligare.

– Exempelvis blir det från 1 februari förbjudet att använda mobilen vid bilkörning när man håller den i handen. I mars startar vi upp ett utökat arbete med att utfärda varningar vid körkortsärenden, säger myndighetens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam i ett pressmeddelande.

Sett till hela landet var det 254 som dog i trafiken 2017.

Nollvisionen

Visa

1997 tog riksdagen beslutet om att Sverige skulle ha nollvision i trafiken. Visionen skulle efter beslutet komma att bli ett förhållningssätt, till vilket samtliga samhällsaktörer skulle arbeta utifrån för att få ner dödsolyckorna så mycket som möjligt – gärna till nollstrecket.

Sedan den så kallade nollvisionen etablerades har antalet dödade i trafiken minskat. Detta tack vare cirkulationsplatser, mitträcken, alkolås och trafiksäkerhetskameror exempelvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer