För 80 år sedan kremerades bara fem procent av de döda, nu är siffran 80 procent. Foto: TT

Så många kremeras i Uppsala

Publicerad

Åtta av tio som dör i Uppsala kremeras och fler kommer det att bli – andelen ökar stadigt.

Jordbegravning, som var den absolut vanligaste så kallade begängelsemetoden i mitten av 1900-talet, börjar bli alltmer sällsynt. I genomsnitt kremerades 81 procent av de drygt 90.000 avlidna i Sverige under förra året. För Uppsalas del var siffran 85 procent, visar en sammanställning av nyhetsbyrån Siren.

Flest människor kremerades under förra året i Varberg, närmare 100 procent. Färre kremeras i de norra delarna av Sverige – i Gällivare bara hälften av alla döda.

– Det är ganska långt att åka till krematorierna i Norrland, så man kanske inta har den traditionen, säger Katarina Ahlman på Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund till nyhetsbyrån Siren.

Kremation

Visa
  • Jordbegravning och kremation är de enda begängelsemetoderna som är tillåtna i Sverige. Kremation utgör cirka 80 procent och kistbegravning 20 procent.
  • Det första krematoriet i Sverige byggdes 1887 i Hagalund på grund av bristande hygien och utrymme. I början fanns ett motstånd mot kremation, men nu är det den vanligare begängelseformen i Sverige, trots att det inte längre finns platsbrist eller hygienproblem.
  • Det finns sex olika gravsättningsmöjligheter i Sverige: kistgrav, askgravlund, askgravplats, urngrav, minneslund och kolumbarium.

Källa: ”Den framtida krematorieverksamheten”, en kartläggning från Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer