Fler studenter som mår dåligt söker hjälp hos Studenthälsan – hör mer i klippet. Foto: TT

Hårt tryck på Studenthälsan när fler studenter mår dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan ökar – inte minst bland studenter. Enligt Eva Söderman, enhetschef för Studenthälsan vid Uppsala universitet, har antalet som sökt hjälp ökat under de senaste fem åren.

– Det är betydligt fler som kontaktar oss och vill ha stöd, speciellt internationella studenter, säger hon.

Just nu pågår evenemanget Mental Health Week  som arrangeras av Studenthälsan vid Uppsala universitet, med syfte att visa vilket stöd som finns för studenter.

För att bemöta det ökade trycket efter pandemin har Studenthälsan vid Uppsala universitet ökat sina resurser. Bland annat ska två stycken hälsopedagoger bygga upp den förebyggande verksamheten.

Coronaviruset i Uppsala

Åtta av tio mådde dåligt

I en studie som undersökte studenters psykiska hälsa under pandemin svarade mer än 80 procent av de 4 500 tillfrågade att de upplevde någon typ av negativ effekt på den psykiska hälsan. Studien leddes av Anne H Berman, professor i psykologi vid Uppsala universitet.

Det som studenter oftast söker hjälp för är oro, depression och ångest. Tiden på året spelar också roll för hur många som tar hjälp av Studenthälsan.

– Vi ser ett ökat tryck från studenter, vilket inte är ovanligt under den här tiden på året när man närmar sig den första tentaperioden, säger Eva Söderman.

Hör henne berätta mer – och möt studenter – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet