I foajén finns ett porträtt av Mathias Olsson. Foto: SVT

Så minns stadsteatern Mathias Olsson

Publicerad

Igår kom nyheten att skådespelaren Mathias Olsson gått bort. Nu vill kollegorna på Uppsala stadsteater hedra hans minne.

– Jag kommer att minnas honom som den största konstnären jag arbetat med och den vackraste människan som jag mött i det här arbetet. Vi har förlorat en av de bästa, och en av våra bästa vänner. Mina tankar nu går till hans närstående, säger Logi Tulinius som spelade mot Mathias Olsson i bland annat Robin Hoods hjärta.

I teaterns entré har man ställt fram ett bord med ett porträtt på Mattias där besökare kan skriva ner sina minnen av honom i en kondoleansbok. Uppsala stadsteater planerar också att ordna en minnesstund där Mathias kollegor kan sörja och hedra honom.

Dödsbeskedet kom som en chock

Enligt stadsteaterns chef Petra Brylander kom beskedet om att Mathias gått bort som en chock för hans kollegor. 

– Det är en otrolig sorg och bestörtning. Döden överaskar oss alltid, det är svårt att förstå att någon som nyss var här hos oss nu är borta.

Började med teater tidigt

Mathias Olsson började sin skådespelarbana redan på Botvidsgymnasiets teaterlinje i Stockholm, vilket följdes av en utbildning vid Calle Flygares teaterskola. Därefter medverkade han i en rad olika  produktioner på bland annat Moment:teater i Stockholm, där hans insats i I väntan på Godot blev särskilt hyllad. 

Uppsala stadsteater anställde Mathias Olsson 2011 och därefter medverkade han i flera föreställningar där, till exempel Mefisto, Morbror Vanja, Tjock-Steffe och En hunds hjärta, där han bland annat spelade mot Anna Carlson. 

– Jag beundrar honom oerhört för det rollarbete han gjorde. Utan några som helst förbehåll gjorde han sin egen rolltolkning, det var därför han alltid var så fruktansvärt bra på scenen, säger Anna Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer