Foto: SVT

Länderna som smittan kom via – och dödsfallen som följde

Uppdaterad
Publicerad

De första coronafallen i länet kom i kontakt med viruset på resande fot – oftast i Österrike eller Italien. Men när det gäller de hundra första döda covid-19 var det bara en person som sannolikt hade smittats utomlands, visar SVT:s kartläggning.

Det tog en månad för det dödliga coronaviruset att färdas från kinesiska Wuhan till Europa, med första anhalt Frankrike. En vecka senare isolerades första svenska patienten på ett sjukhus i Jönköping.

Ytterligare en månad senare fick Uppsala län sitt första coronafall; en kvinnlig Uppsalabo i 50-årsåldern som insjuknade 23 februari och diagnostiserades fyra dagar senare. I kontakt med vården uppgav hon Tyskland som sannolikt smittoland.

Coronaviruset i Uppsala

Av de efterföljande 40 fallen var tre fjärdedelar sannolikt smittade utomlands, med Österrike (13 personer) som vanligaste resmål tätt följt av Italien (11), enligt registerdata SVT har tagit del av.

Döda smittade i Sverige

Men när det kommer till länets första hundra dödsfall i covid-19 är det bara en person, en 59-årig man uppgav att han sannolikt smittats i Italien, som varit utomlands.

Uppsala läns första dödsfall – två kvinnor, 101 respektive 75 år gamla – inträffade på äldreboendet Tallmon i Skutskär. Då stod det 20 mars i kalendern och under de följande månaderna skulle det dö ytterligare åtta personer på boendet.

Dröjde tills Tierp drabbades

Två dagar efter dödsfallen i Skutskär fick Uppsala sitt första; en 92-årig kvinna som avled elva dagar efter insjuknade. Ytterligare fyra Uppsalabor avled innan 30 mars, då en 79-årig kvinna blev först från Östhammar att gå bort.

Därefter avled personer covid-19 i fler orter i länet:

• 3 april – Örsundsbro (91-årig kvinna)

• 4 april – Gimo (96-årig kvinna)

• 6 april – Enköping (83-årig man)

• 9 april – Storvreta (96-årig kvinna)

• 14 april – Bålsta (84-årig man)

• 28 april – Tierp (85-årig man)

När första dödsfallet inträffade i Tierp hade 59 personer hemmahörande i Uppsala avlidit.

Smittoland första 200 bekräftade fallen i Uppsala län

Österrike: 15

Italien: 12

Iran: 2

Finland: 2

Tyskland: 2

Nederländerna: 1

Frankrike: 1

Danmark: 1

Spanien: 1

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet