Foto: TT/SVT

Så tror kommunerna om konsekvenserna av #metoo

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor har den senaste tiden skrivit under och berättat om sexuella trakasserier i yrkesbranschernas olika #metoo-upprop. I Uppsala län tror sju av de åtta kommunerna att uppropen kommer leda till förändring.

#metoo-uppropen har spridits som en löpeld genom Sverige och fått tusentals kvinnor i olika yrksebranscher att berätta om sexuella hot eller trakasserier av olika slag.

I en enkätundersökning som SVT skickat ut till regionen och åtta kommuner, svarar sju av kommunerna att man tror och hoppas att uppropen satt frågor om sexuella trakasserier mer i fokus och att fler slår larm om kränkande situationer.

Kampanjen #MeToo

Regionen svarar att: ”Det inte går att blunda för ett strukturellt problem”.

På frågan om fler anställda har anmält sextrakasserier till följd av #meetoo, så svarar samtliga kommuner och regionen nej.

Och om #metoo-uppropen lett till några åtgärder, svarar de flesta kommuner att man samtalar, påminner och kampanjar för att uppmärksamma medarbetare om problemet.

Enköping och Knivsta har sedan en tid tillbaka redan påbörjat en översikt av riktlinjerna gällande trakasserier och kränkningar. I Älvkarleby och Håbo har uppropen inte lett till nån särskild åtgärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet