Enligt den nya lagen kan asylsökande som bosätter sig i socialt utsatta områden förlora sitt ekonomiska bidrag. Så tycker fyra Uppsalabor som själva flyttade till Sverige från andra länder om lagen. Foto: SVT Uppsala

Så tycker tidigare asylsökande om förändringarna i EBO-lagen

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande förlorar sitt ekonomiska stöd om de väljer att bosätta sig i vissa socialt utsatt områden. Det stod klart när riksdagen avgjorde frågan under onsdagen, och den nya lagen börjar gälla 1 januari 2020. Vi har pratat med tidigare asylsökande om vad de tycker om förändringarna – och svaren varierade.

Syftet med förändringarna är att minska segregationen. Om en asylsökande väljer att bosätta sig i ett av de sex områdena som kommunen anser är socialt utsatta så kan hen förlora sitt ekonomiska stöd – den så kallade dagsersättningen som man har rätt till om man är EBO-anvisad.

Personer som söker asyl i Sverige kan få hjälp med bostad i ett anläggningsboende (ABO) eller skaffa eget boende (EBO). Totalt berörs 32 kommuner av den nya lagen och Uppsala kommun är en av dem. Syftet med regeringens förslag, som klubbades i riksdagen under onsdagen, är att minska segregationen.

Debatten om EBO

– Det är områden eller gator där vi ser problem med exempelvis trångboddhet och segregation, sa Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden tidigare till SVT Uppsala.

Lagen påverkar de asylsökande under tiden fram till eventuellt uppehållstillstånd.

Tidigare asylsökande: ”Svårt med bostad”

Men tillåter bostadsmarknaden i Uppsala att människor flyttar till andra delar av staden? Det är en av flera frågor som lyfts när vi pratar med Uppsalabor om förslaget. De har alla invandrat till Sverige innan de blev Uppsalabor.

Azadeh Ghoroghi ifrågasätter hur realistiskt förslaget är sett till hur bostadsmarknaden ser ut.

– Det är svårt att ordna med en bostad i Uppsala i dag. Asylsökande behöver bättre alternativ, säger hon.

Tarek Ouachem menar att lagen är bra men att samhället även måste hjälpa asylsökande att integreras. 

Hör mer från dem och andra tidigare asylsökande i klippet ovan.

Ekonomiskt stöd till asylsökande

Asylsökande är den som väntar på Migrationsverkets beslut om uppehållstillstånd. Som ensamstående vuxen kan asylsökande kan få följande ersättning:

På boende där mat ingår:

⦁ 24 kr/dag

På boenden där mat inte ingår:

⦁ 71 kr/dag

Utöver mat ska dagersättningen räcka till sjukvård, medicin, tandvård, hygienartiklar, kläder, skor, förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.

Om den asylsökande har ett stort behov av något som dagersättningen inte kan täcka kan personen ansöka om särskilt bidrag.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet