En coronasäkrad bar. Arkivbild. Foto: TT

Efter kommunens inspektioner: ”Lönehelgen ovanligt lugn”

Uppdaterad
Publicerad

Första helgen sedan de lokala restriktionerna infördes beskrivs som lugn.

– Det var mindre folk ute – både på serveringsställen och ute på stan, säger Tobias Johansson, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Lönehelgen i september innebar ökad smittspridning då många ska ha rört sig i Uppsalas uteliv, enligt Region Uppsala. I helgen var det så dags för oktobers ”pay-day” och den ska inte ha varit lika folkfylld, enligt Uppsala kommun.

– Helgen har varit lugnare jämfört med hur det har sett ut tidigare när vi varit ute på tillsyn, säger Tobias Johansson.

Coronaviruset i Uppsala

Hyllar nattklubbar

Ett tiotal kontroller genomfördes och bara ett fall av trängsel noterades. Anledningen till att man gick ut och genomförde kontroller var den ökade smittspridningen och de nya lokala rekommendationerna. Smittskyddsenheten hyllar de nattklubbar som valde att hålla stängt i Uppsala. Samtidigt som man poängterar att restriktionerna inte ser ut att ha efterlevts till fullo.

– Vi har fått in flera rapporter om trängsel på bussarna förra veckan. Många verkar ha valt att åka kollektivt vilket är oroande, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet