På tisdag och onsdag blir det upp mot 27 grader. Foto: Foto: Uppsala kommun/Niklas Lundengård

Hettan i Uppsala – varmast i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Tropisk hetta eller bara sommarvärme? Det är olika hur vi upplever höga temperaturer. Men ett som är säkert är att det var varmast i hela Sverige här i Uppsala i tisdags.

– Ja, Uppsala hade årets hittills högsta temperatur, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Tisdagen den 21:a maj var en varm dag i Uppsala. Faktiskt så varm att de var årets hittills varmaste dag i hela Sverige.

– Uppsala är bäst helt enkelt, säger Tora Tomasdottir och skrattar.

Den varma luften kommer från sydöstra Europa där ett stort område med varm luft med åska och regn letat sig norrut.

– Det är en del av den luften som letat sig hit nu. I Göteborg till exempel var det åska och regn i går, tisdag, men i Uppsala fick ni bara godbiten ur det här, säger Tora Tomasdottir.

Även under onsdagen spås varmt väder. Temperaturerna väntas nå upp till 25 grader i länet. Om temperaturen från i tisdagen kommer att slås, återstår att se.

Regn att vänta

Efter torsdagen är dock värmen över för den här gången.

– Mot torsdagen blir det halvklart till mulet, med någon regnskur och omkring 18 grader. Det är ju i och för sig skönt om det kommer några regnskurar för nu skriker ju alla växter efter en skur, säger Tora Tomasdottir.

När värmen kan återvända är oklart.

– Fram till och med nästa helg ser det ut att bli snarare vårväder, än sommarväder. Men dte betyder ju inte att det blir dåligt, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.