Så växer exporten i länen – Uppsala i botten

Uppdaterad
Publicerad

Exporten ökar i samtliga län i Sverige, men utvecklingen i Uppsala län går långsamt jämfört med övriga Sverige. Det visar en ny analys från Stockholms handelskammare.

– Oroande för landets möjligheter att växa i takt, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Exporten från Blekinge, Norrbotten och Örebro län ökar kraftigt – samtidigt som utvecklingen i flera andra län är mer blygsam.

Den lägsta procentuella ökningen av exporten noteras i Kalmar, Uppsala, Östergötland och Värmland.

I Uppsala var ökningen 3 procent, att jämföra mot Blekinge som ökade exporten med 43 procent.

– Förvisso ökar exporten i alla län och det är positivt, men samtidigt är det väldigt stor skillnad mellan de län som utvecklas snabbt och de som utvecklas långsamt. Vi har tidigare sett stora regionala skillnader i ekonomisk tillväxt och det är lite oroande för landets möjligheter att växa i takt, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Högst siffror i Stockholm

Även om det är Blekinge som ökar sin export mest procentuellt, så ligger Stockholm och Västra Götaland högst i absoluta tal.

Stockholm ökade sin export med 23 miljarder mellan 2016 och 2017, och Västra Götaland med 32 miljarder.

– Det är uppenbart positivt att alla län går framåt. Det skapar förutsättningar för jobb och tillväxt. Den senaste tidens ökade kritik mot frihandel och diskussionerna om införande av tullar är därför bekymmersam, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Stabil utveckling över tid

Även om ökningen var blygsam i år så är trenden positiv över tid för Uppsala län. Mellan åren 2007 till 2017 har exporten i Uppsala ökat från 19 till 29 miljarder.

Enligt Stockholms Handelskammare har Uppsala en stabil och jämn utveckling, medan många andra län kan vara mer ojämna från år till år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.