Så vet du om födelsemärket är farligt

Uppdaterad
Publicerad

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och antalet fall ökar ständigt. Nu öppnar en ny så kallad prickmottagning i Ekeby i Uppsala. Med hjälp av en mobilapp får patienter hudförändringar bedömda.

Sol, sol och mera sol. Orsaken till hudcancer bedöms ofta vara att man utsatt sig för mycket UV-strålning från antingen sol eller solarium.

Men om cancern upptäcks i tid kan den i många fall botas.

På prickmottagningen på vårdcentralen Ekeby hälsocenter har man börjat med ett nytt sätt att kolla upp hudavvikelser.

– Det finns ju en stor efterfrågan, folk har ju prickar som gör dem nervösa och det är svårt att komma till en undersökning, säger Martin Wehlou, läkare i allmänmedicin.

”Känns skönt att få det gjort”

Linn Klaerud Anderén är en av dem som bokat tid på den nya mottagningen för att kontrollera sina prickar.

– Det känns skönt att få det gjort, jag har tänkt på det länge. Man hör ju om så mycket så det känns viktigt att kolla upp, säger hon.

Linn Klaerud Anderén får sina leverfläckar undersökta av läkaren Martin Wehlou på den nystartade prickmottagningen i Ekeby i Uppsala. Foto: SVT

Tar bilder med mobilapp

Den nya tekniken består av en app med en speciellt utformad optik. Läkaren tar sedan bilder på de leverfläckar som skulle kunna vara farliga.

– Då tar vi bilder med polariserat och vanligt ljus av förändringen in i den här appen som sitter i telefonen. Den här telefonen används inte till någonting annat, det finns inga telefonnummer i den och det går inte ens att ringa med den, den har bara en dataförbindelse, säger Martin Wehlou.

När bilderna har laddats upp tillsammans med annan information om patienten så bedöms den av hudläkare i Stockholm, som annars jobbar på Karolinska.

– Vi sparar ju ut en vända remittering till hudläkare på det här viset, och kan rikta patienterna rätt på en gång. Så det sparar ju enormt mycket tid och en hel del kostnader.

Vanligaste är att skära bort

Det vanligaste sättet att kontrollera hudförändringar är att titta på storlek, asymmetri, färg och hur den vuxit.

Om läkaren är osäker så brukar man istället skära bort hudförändringen för att skicka den på analys. Men ofta skär man bort helt i onödan.

– Hittills har vi ju känt att vi inte riktigt har kunnat stå för bedömningarna så vi har haft en tendens till att ta bort väldigt mycket som kanske inte behövdes ta bort, säger Martin Wehlou, läkare i allmänmedicin.

Många skickades vidare

Prickmottagningen i Ekeby har funnits i cirka en månad. Alla tider som lagts ut för bokning har fyllts och nu efterfrågas fler tider.

– Ja, vi har haft stort tryck på platserna. Det har verkligen varit många som velat komma. Så nu ska vi försöka att utöka så att vi kan erbjuda fler tider, säger Helena Hovstadius, verksmahetschef Ekeby Hälsocenter.

Av de 26 personer som varit här har 14 fall varit helt utan misstänkta förändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.