Syster Karin vill se ett mer humant Sverige där vinsterna med det mångkulturella lyfts fram. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Sågar svensk flyktingpolitik – ”snål”

Uppdaterad
Publicerad

I 40 år har nunnorna vid Alsike kloster tagit hand om flyktingar, i 25 år har deras fristad respekterats. I dag på nationaldagen firas det, och glädjen över det mångkulturella Sverige.

Hon kallar det för det nya Sverige. Framtidens Sverige. Hon är syster Karin, en av nunnorna vid Alsike kloster som i dag bjuder in till fest, men också till samtal om flyktingpolitik och behovet av fristäder. Till klostret, som ligger vackert bara några stenkast från Mälaren, kommer i dag riksdagsledamöter, personer som kommit som flyktingar och som i dag byggt upp sina liv i Sverige.

– Jag träffade en UNHCR-chef en gång som sa att måttet på en fungerande demokrati i ett land kan mätas utifrån hur landet handskas med flyktingar, säger syster Karin samtidigt som volontärer ställer upp bord och stolar ute i det fria.

För snål flyktingpolitik

Hon är inte alls nöjd med Sveriges flyktingpolitik i dag, och jämför den med Ungerns. Den är för snål, menar hon. Det är för många grupper som inte räknas som flyktingar. Människor som syster Karin tycker att Sverige kan göra mer för.

– De med hedersrelaterade problem göre sig icke besvär, säger hon.

Andra grupper som har det svårt att få en fristad i Sverige är homosexuella och konvertiter, de som vill byta religion.

Har beskyddat tusentals

Under årens lopp är det tusentals personer som fått skydd i det stora röda trähuset, där det lagas mat till ett 50-tal gäster. För barnen som kommit hit har det varit extra viktigt.

– Barn far ofta illa. De tvingas snabbt bli vuxna här i Sverige. De lär sig svenska snabbast, får tolka och höra saker som de inte alls mår bra av. Här ska de få vara just barn, säger syster Karin.

Vi kommer tillbaka till flyktingsituationen och integrationen.

Du tycker att Sverige har en för snål flyktingpolitik, samtidigt finns det problem med integrationen.

– Men att integrationen inte fungerar ska inte flyktingarna belastas för.

Så hur kan integrationen bli bättre, enligt dig?

– Svenska från dag ett, praktik så fort som möjligt och så måste företag våga anställa och ge nyanlända en chans. Sen måste vi som har bott länge i landet våga bjuda in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.