Säkerhetschef Anders Fridborg svarar på kritiken efter hotet mot kommunalrådet Therez Almerfors (M) vid valstugan. Arkivbild. Foto: Elsa Sandin/SVT

Säkerhetschefen om dödshotet mot politiker i Uppsala: ”Långt över alla gränser”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en Uppsalapolitiker dödshotades vid en valstuga reagerar nu säkerhetschefen i Uppsala kommun Anders Fridborg på hotet.

– Att förtroendevalda ska kunna genomföra en valrörelse utan att få hat och hot riktade mot sig är en grundpelare för demokratin, säger Anders Fridborg, som understryker vikten av att liknande händelser polisanmäls, precis som kommunalrådet Therez Almerfors (M) har gjort.

Han svarar nu på kritiken mot kommunens säkerhetsavdelning efter det som hänt.

Hot mot politiker

– Vi har sett över och justerat kommunens ordningsvakters rondering av området, och de kommer nu att hålla sig närmare Stora Torget, säger han.

Partierna har direktkontakt med vakter

Kommunen har också etablerat snabba kontaktvägar från ett par koordinatorer för partierna, som nu har direktkontakt med vakterna, om något händer och de inte befinner sig inom synhåll.

Man har också haft avstämningsmöte med politikerna och informerat om de nya rutinerna.

– Jag upplever att vi har samsyn kring att proportionerliga åtgärder vidtagits, säger Anders Fridborg.

Kameraövervakning på vissa tider

Kommunen har löpande dialog både med partierna och polisen.

– De anpassar sin närvaro utifrån händelsen. Utöver polisanmälan hade vi från kommunens säkerhetsorganisation direktkontakt med polisen under fredagen, så att informationen kunde utgöra underlag för deras arbete under helgen, säger han.

Kommunen har kameraövervakning vid Stora Torget, men bara under vissa tider på dygnet.

– Något utökat tillstånd är inte aktuellt, säger Fridborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet